Elegante dråper bak en tiltalende etikett og i sommerlige omgivelser. Pabiot Pouilly-Fumé. Foto: Geir Salvesen

En nydelig etikett, en nydelig vin fra Loire

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vi har nok alle være favorittdråper. Her er en av mine. Jean Pabiot Pouilly-Fumé.

Ukens vin: Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2020, Loire, Frankrike

Betyr etiketter noe? Undersøkelser har vist at kvinner vanligvis legger større vekt på det enn menn. Jeg vet at merkelige viner kommer med både merkelige og flotte etiketter. Og omvendt gode viner kommer med merkelige etiketter og flotte påklistede papirlapper. Her har vi en lykksalig kombinasjon av flott etikett og flott vin.

I de Sauvignon Blanc-dominerte vinområdene i det indre av Loiredalen er det nok bare noen helt spesielle viner som er plassert i kvalitetstoppen. Vinene fra de amfiteaterlignende vinmarkene i Les Monts-Damnés. Og så er det litt opp til hver enkelt produsent utenom dette spesifikke området å få storhet og eleganse i sine viner.

Vi kan vel i dette tilfellet ikke snakke om storhet, for det er en grense for hva disse druene kan klare. Men for meg har det alltid vært noe ekstremt forlokkende ved stilen til Pabiot sin streite Pouilly Fumé, som til og med er i de fleste polutsalg, helt ned til kategori 3. Dette delikate, fløtete – men allikevel friske nok – preget. Denne lille flørten med litt av hvert av godsaker. Litt melon, fersken, noen udefinerbare steinfrukter, litt av det grønne, antydning til konvall og stikkelsbær, men ikke så mye stikkelsbær. Ikke så mye som i naboområdet Sancerre.

Så er det noe forfinet over denne vinen, alle krefter er i balanse. Man kan bruke den til finere gastronomi, eller rett og slett som en behagelig aperitiff, eller til sjøens retter. Fisk med smørsaus. Skinke. Asparges.

Elegante dråper bak en tiltalende etikett og i sommerlige omgivelser. Pabiot Pouilly-Fumé. Foto: Geir Salvesen

Terroiret her er ypperlig for finslig vin. Hvite, store kalksteiner som blir kalt «caillottes», derav navnet. Diverse leire og kalkstein med østersfossiler fra Juratiden. Flintstein. Så vi aner en liten saltaktig mineralitet helt i bunnen.

Denne vinen jeg testet er fra 2020. Muligens skifter den årgang til 2021 før denne saken kommer på, men det er en fin konsistens gjennom årgangene hos Jean Pabiot – der neste generasjoner nå styrer. Det er far Alain og sønn Jerome. Her er det bare å glede seg til en sommerlig godsmak.

Elegante dråper bak en tiltalende etikett og i sommerlige omgivelser. Pabiot Pouilly-Fumé. Foto: Geir Salvesen

1502101
Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2020
Loire, Frankrike
232,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Nydelig og elegant duft med vårblomster og melontoner, i smaken velbalansert med en fløtete, svakt urteaktig smak. Meloner på smak også, ferskenskinn. Passer til: Sushi / sashimi, salat, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitiff.
Gavin AS