En litt fyldig og myk og rød en passer utmerket nå for tiden. Spesielt er prismessig gunstig Côtes du Rhône. Foto: Produsenten
Rød Rhône er som poteten, kan brukes til alt mulig, sa man før i tiden. Nå spiser vi mindre poteter, men en Côtes du Rhône er fortsatt brukbar til det meste av rødvinsmat. Inklusive poteter.
Ukens vin: Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2020
Fyldig, litt myk og krydret, sier Vinmonopolet om denne typiske Sør-Rhône-vinen. Som var en nyhet i testutvalget i september i fjor. Det er en kombo som veldig mange nordmenn liker. Stilen er ikke terroir-drevet i den forstand at man bør ha professorgrad i bergarters beskaffelse for helt å sette pris på den. Selv liker jeg mange av disse spesielle, sære vinene fra verdens ytterkant. Der man kan lukte svovelen fra jordens tilblivelse, og sukke henført over duftene.
Men her er vi altså i motsatt ende. I den store vinsjøen, nesten, som heter Sør-Rhône. Det største vinområdet i Frankrike. Der regjerer Grenache-druen sammen med Syrah og Mourvedre. I motsetning til lengre nordpå, spiller Syrah-druen en mindre rolle her, mest som en oppstrammer for å holde den voluminøse – men også overraskende velduftende, fiolgjennomtrengende, saftige, svære Grenachedruen – litt i tømmene. Ellers svulmer den jo bare opp og blir til en hul sværing.
Så er det jo varmt sørpå i Rhône. Det passer den varmekjære Grenache-druen helt fint, men det gjør også at vi må tåle et hakk høyere alkoholnivåer enn vel egentlig ønskelig. 14,5 er standarden i volumprosent. Samme alkoholnivå er for øvrig begynt å gjøre seg gjeldende på østsiden i Bordeaux, og det er litt mer problematisk.
En litt fyldig og myk og rød en passer utmerket nå for tiden. Spesielt er prismessig gunstig Côtes du Rhône. Foto: ProdusentenMåten å unngå at disse Rhône-vinene med litt høye alkoholnivåer skal bli plommete og fæle i smaken, er å drikke dem tidlig, mens de fortsatt beholder sin ungdoms frukt og energi. 1-2 års lagring er ofte nok. Holder man dem lenger i kjelleren, overtar sopp og underskog og lær i aromabildet. Det kan for så vidt passe godt med høstlig vilt, så også der vil en Côtes du Rhône ha sin berettigelse.
Brunel de la Gardine kommer fra Brunel-familien som står bak Château de la Gardine i Ch.Neuf-du-Pape. Dette «gardin-slottet» er relativt ukjent her i Norge. Men lager viner i klassisk, grei stil. Ukens vin er den laveste på kvalitetsstigen med uspesifisert Côtes du Rhône, altså ikke en Village-vin fra f.eks Visan, eller andre områder med navn på landsbyer. Og med dette prisnivået, kr 169,90, forventer vi ikke annet enn det den gir oss, en smaksrik, varmende vin med mørk, fruktig bærsmak. What’s not to like? Som man sier på nynorsk.
En litt fyldig og myk og rød en passer utmerket nå for tiden. Spesielt er prismessig gunstig Côtes du Rhône. Foto: Produsenten6861801
Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2020
Sør-Rhône, Frankrike
169,90 kr (test)
85 poeng (terningkast 5)
60 prosent Grenache og resten fordelt på Syrah og Mourvedre, gir svulmende frukt, men også med duft av fioler, bjørnebær, urter, fløtete frukt og en grei prislapp. 14,5 volumprosent alkohol som jo merkes litt. Men også noe friskhet i form av krekling og bjørnebær og mørke moreller. Passer til: Lam og sau, spekemat, gryteretter, biff, bacalao.
Vinhuset NOFRA AS