Høye, snøkledte fjell og vinmarker i de slake dalbunnene. Det er typisk for vinmarkene på New Zealand. Her er vinanlegget til Yealands. Foto: Yealands.
Hva er egentlig essensen av Pinot Noir? Jo, en ganske så transparent utseende vin med lys farge, en frisk, klar, kompleks frukt – ofte i rødbærsretning. Det finner du i mange New Zealand-viner. Inkludert ukens vin.
Ukens vin: Yealands Land Made Pinot Noir 2017
I og med at røde burgundere er blitt så styggelig dyre med tiden, selv de enkleste, usleste eksemplarene hvor du kan kjenne grønt bladverk og stilksaft i smaken, er det all mulig grunn til å lete andre steder etter denne vidunderlige – men akk så vanskelige – druetypen.
Hvis du vil ha essensen av Pinot Noir, kan New Zealand være et godt sted å starte. Vinene er friske og aromatiske, gjerne hjulpet av kjølende fjellvinder som tar ned nattetemperaturen i vinmarkene.
Stilmessig er det to-tre hovedsteder på New Zealand for Pinot Noir.
- Marlborough og områdene rundt på Sørøya. Frisk primærfrukt, røde bær.
- Central Otago og de fjordlignende landskapene rundt, også på Sørøya, med høyere alkohol og mer tannisk stil.
- De mer fleskete og fyldige variantene fra Nordøya.
Selvsagt er en slik oppdeling å gjøre litt vold på virksomheten, fordi vinstilene går i hverandre. Men hvis du vil ha pur, middels fyldig, syrefrisk frukt er Marlborough helt nord på Sørøya stedet å starte. Det er etterhvert mange produsenter som presterer bra her. Matua, Yealands, Greywacke og selvsagt Cloudy Bay – som er mest kjent, er noen av navnene. Pluss en skokk av andre. Noe av det fine med dem er prisene. De er ofte i det behagelige sjiktet under 200 kroner. Det gjelder også Pinot Noir-vinene, selv om de spisse og friske Sauvignon Blanc-vinene ofte ligger hakket under i pris.
Yealands er et firma som ble startet så sent som i 2006. Vinmarkene ligger helt ute ved kysten, og får dermed svalende hjelp også av havvindene. Den nyutnevnte sjefsvinmaker, Natalie Christensen, er noe så sjeldent som en musiker med Bachelorgrad fra universitetet i Canterbury. Og til og med en bassist. Og ble nylig kåret som årets vinpersonlighet.
Matmessig er disse fine og fruktige Pinot Noir-variantene enkle å matche med fisk, til og med kokt laks, hvitt kjøtt, kylling, svin – og finere gastronomi.
988001 Yealands Land Made Pinot Noir 2017
Marlborough, New Zealand
Kr 179,90
Karakter: 6, 86 poeng.
Relativt transparent rød, med energisk bringebærfrukt og kirsebær, veldig skyv på smaken som allikevel ender opp frisk og middels fyldig. Passe med tanniner. Sjarmerende Pinot.
Passer til: hvit fisk, kylling, hvitt kjøtt og gastronomi.
Importør: Stenberg & Blom