Kjelleren til Faustino. De liker fat i Spania…. Foto: Produsenten

Et skikkelig vinpust fra fortiden? Faustino, vel!

Ok. Er du ung og hipp med øredobber i navlen, kan du vel like godt stoppe å lese her. Men vil du lese en liten, morsom sak om en gammel-gammel vinslager på Polet og i det norske folk, kan du bare fortsette. Snill mot lommeboken er den fortsatt.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Faustino VII 2022, Rioja, Spania

Mange av de gamle Rioja-slagerne er en utdøende vinmessig rase. Akkurat som kjernekonsumentene deres heller ikke har evigheten foran seg, lenger. Får vel inkludere meg selv her, da. Det var for 30-40 år siden at Faustino I Gran Reserva var Spanias svar på de dyrere og mer uoppnåelige Bordeaux-variantene. En vin forsynt med så mye krydder og kanel og fat at du nesten kunne bruke den til julegrøten. Her var det utviklingstoner så det holdt, lær, varmt kjøtt – og altså kanel. Og – var vi litt heldige – streif av rødbærsfrukt. Jordbær, ofte.

De nyere variantene av Faustino I har beholdt mye av kjernesmaken fra anno dazumal (den gang, på norsk). Men for meg kan det virke som Faustino VII – altså Faustino 7 – som vi ville sagt på godt norsk (er det ikke litt gammeldags med disse romertallene?) har fornyet seg en del. Det hjelper også med kortere opphold på fat. Det hjelper med en slags merkbar tenkning rundt det å få frem friskheten i en frukt, samtidig med at man nok lett kan smake opphavet til den.

Jeg vil nesten si det slik at Faustino 7 har mer et imageproblem enn et smaksproblem. Vil du imponere en servitør eller vinkelner, er kanskje dette ett av de siste valgene du har i den imponert-boksen. Du plasserer deg selv nesten som en utgått sko. Jeez, er det mulig, tenker hen kanskje der hen står og tar imot din bestilling. Men du er ikke der for å imponere noen. Bare å drikke noe som kan tenkes å passe til din lille kjøttrett eller kylling. Uten at du må ut med en tusenlapp for noen enkle dråper.

Gamle, knortete vinstokker i Rioja. Foto: Geir Salvesen

For til denne prisen som er helt i kjelleren nå til dags – 149 norske kroner – har vi faktisk en helt oppegående rødvin. Bare sjekk mine smaksnotater. Litt krydret på duft. Ja, det må vi jo ha fra Rioja. Smaken er forsiktig rødbærsfruktig med innslag av morell og bringebær. Ai, ai, det høres jo forlokkende ute. Og slutten kommer med «tendenser til eleganse». Altså ikke fullstendig superelegant, men heller ikke en grov, rustikk greie. Og til den prisen må altså det sies å være rosverdig. Laudabilis, som det het før. (Latin, tidligere karaktergrad på universitetseksamener, som var bedre enn haud illaudabilis, ikke urosverdig, med to negasjoner innebygget!).

Skulle du slumpe til å ha liggende noe Iberico-skinke i kjøleskapet, er Faustino 7 en utmerket kandidat. Foto: Geir Salvesen

Kjøl den ned litt, ca 16 grader, noe som lokker frem den forsiktige rødbærsfrukten. Drikk den til lett grillmat, kylling, kalv, lyst kjøtt. Jeg tror til og med den kan håndtere enkelte viltvarianter. Reinsdyr, f.eks. Terrassen en sommerkveld? Til og med det. What’s not to like?, som det heter på nynorsk. Det må jo i så fall være stempelet i pannen der man kommer frem til kassen på Vinmonopolet (men de har jo sett litt av hvert, så de bryr seg nok ikke) At du virker ekstremt ukul på restauranten. Men bryr du deg egentlig? Nja, tjaaa, nei. Du ler hele veien til kontosjekken.

Faustino VII 2022 (139301)

Rioja, Spania: 

Litt krydret på duft, i smaken forsiktig rødbærsfruktig, tendenser til eleganse. Bringebær og moreller. Myke tanniner. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam og sau, and, spicy.

Basisutvalget.

Bibendum AS

Kr. 149.90
83 poeng