Et typisk landskap i Sancerre med vinstokker oppover skråningene mot selve landsbyen. Foto: Geir Salvesen

Få litt vårfølelse i glasset med en Sancerre

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er få vinslag som er så lette å lokke frem vårfølelsen i glasset som en bra Sancerre. 2017-årgangen gir også litt skyv på fylden.

 

Ukens vin: Natter Sancerre 2017, Loire, Frankrike.

 Et tegn i tiden er at vi nå leter etter lysere og lettere viner. En Sauvignon Blanc-basert Sancerre er da en selvskreven kandidat. Vi er vant til at Loire-variantene er veldig lette i stilen, men også her varierer årgangene. 2017 var en vanskelig årgang mange steder i Frankrike, av ulike årsaker. Men denne vinen kan skilte med både moden frukt og rikdom. Hvis du ikke vil ha det altfor spisst og syrlig, og det er nok fortsatt de færreste som vil ha det, er dette en utmerket tapning.

Med den ekstra fylden den har fått i 17-årgangen, utvides også matmatchings-mulighetene. Vinen tåler mer av sauser og tilbehør.

Fiskeretter og skalldyr er fin mat til denne vinen, men også sushi og sashimi.

Henry Natter er ett av mange solide Sancerre-navn som har vunnet innpass i Norge gjennom en årrekke. Men selve eiendommen ble ikke etablert før i 1974 av Henry og Cecile Natter. Nå er også barna deres med i vinfirmaet. 

Natter har vinmarker i den rike, leireholdige og kalksteinsdominerte grunnen fra Jura-tiden.

3070501 Natter Sancerre 2017
Loire, Frankrike.
Kr 204,90
Karakter: 6, 87 poeng.

Moden, elegant og rik i stil. Mineraler i underkant. Gjæret og lagret på store eikefat, noe som gir en svak kryddervirkning. Naturgjær. Har pondus og fylde.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, ost. (basis)

Importør: Pure Wine AS