Frédéric Vicaire styrer over både Ch. Verdignan og Ch. Coufran og har ypperlige varianter av begge viner. Coufran drikker best i dag. Foto: Geir Salvesen

Fattig manns Bordeaux

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Bordeaux-salget går kraftig ned internasjonalt, og det er nok ikke lenge før det er krise. Men noen viner forblir gode kjøp til tross for vanvittige prisøkninger ellers.

 

Ukens vin: Château Coufran 2010,  Bordeaux, Frankrike.

Jeg har vel omtalt Coufran før en gang som ukens vin. (Høsten 2018). Hvorfor en repetisjon? Vel, både fordi den årgangen som nå er å få i Norge, er en av de beste noensinne. 2010. Og fordi Ch. Coufran har prisene på et greit nivå. Og fordi vi vel ikke må glemme Bordeaux. Må vi vel? Eller må vi det? På grunn av prisene?

De aller dyreste må vi bare glemme. Slottene prøver også å få inn mer penger som tidligere gikk til mellomledd i markedet. Men resultatet er blitt en prisøkning kontinuerlig som bare fortsetter selv i mediokre år.

Så er det også tydelig at Bordeaux blant unge vinfolk er i ferd med å gå av moten. Mange yngre sommelierer aner lite om Bordeaux-stilene i trangen etter å finne neste hipstervin med grums og ugreie aromaer.

Det er selvsagt satt litt på spissen, og kjør for all del debatt, men en klassisk, balansert Bordeaux har aromaelementer og smaker som er ganske så unike i vinverdenen. Og av og til skal vi jo ha et stykke lam eller biff. Hvis vi først er på det hogget. For vegangenerasjonen er nok ikke dette innertier som vinvalg.

 

Moden.

Nå er 2016 nylig lansert, og dette er virkelig flotte viner. Om ti-tyve år.

Men vi må ikke glemme de modne vinene. Og det er her Ch. Coufran kommer inn.

Coufran ligger på den grusbefengte landtungen som strekker seg nordover fra St.Estephe i Mêdoc. Vi er ikke i prima vinland. Derfor er prisene også deretter. Men i gode årganger gjør Merlot-dominerte Coufran og Cabernet-dominerte Verdignan det godt.

Det man ofrer her nordpå i Bordeaux er fylde og trøkk. Men aroma- og smaksbildet er klassisk.

 

 

Frédéric Vicaire styrer over både Ch. Verdignan og Ch. Coufran og har ypperlige varianter av begge viner. Coufran drikker best i dag. Foto: Geir Salvesen

 

 3463701 Ch. Coufran 2010,
Bordeaux, Frankrike
289,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)

Dette er en av de virkelige overleverne på Vinmonopolets Bordeaux-liste. Klar duft av cedertre, lær og tobakk, syrligsøte, mørke bærslag dominerer med solbær. Litt jordlig i karakteren, kombinert med streif av svarte oliven. Pent utviklet fra den perfekte 2010-årgangen. Kanskje tidenes beste Coufran. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 
Importør: Ekjord AS