Det er vakkert i Tulbagh-dalen, spesielt i solnedgang. Foto: Geir Salvesen
Bankerott etter jul og nyttår? Fortvil ikke. Det finnes gode bobleviner som passer en halvfylt lommebok. Dette er 4. og siste artikkel i en liten serie om budsjettviner fra Sør-Afrika.
Ukens vin: Krone Borealis 2019/2020, Twee Jonge Gezellen, Tulbagh, Sør-Afrika
På et sletteland, midt i et fjellandskap i Sør-Afrika, ligger det en slags attgløyme av et sted (fint ord, det), et sted som var så bortgjemt at det ikke helt fulgte med i tiden. Tulbagh i Western Cape. Oppkalt etter guvernør Rijk Tulbagh. Så har det heller ikke fulgt med i tiden når det gjelder prisoppgang og den slags, og som gjør hele Sør-Afrika til ett av de virkelige budsjettlandene som er igjen når det gjelder kvalitetsvin. Sør-Afrika er faktisk det aller første av de oversjøiske vinlandene, med vinmaking fra de første dråpene i 1656. Altså lenge før USA, Australia, Argentina, Chile, New Zealand, for å nevne et utvalg.
Når vi nå er gått inn i det nye året, med mørke, dystre nyheter på absolutt alle kanter, kan vi imidlertid la oss varme litt av solskinnslandet (når det gjelder vær og varme) helt i sør på kloden. For der er prisene på alt fortsatt svært behagelige, sett med europeiske øyne. På grunn av vanstyre i flere tiår nå, også etter at Nelson Mandela gikk av som president, er valutaen svak og lønningene lave. Følgen av det er at vinene er behagelig priset. Derfor begynner vi det nye året med et fokus på budsjettviner og hva man får for krona sørfra.
Det skal da ikke mye fantasi til å koble ukens vin, Krone Borealis – Nordlyskrone – med et godt alternativ på Vinmonopolet. Prisen skvatt dessverre opp 30 kroner fra nyttår, men den er fortsatt blant de rimelige boblene.
For å ta produsenten først: Twee Jonge Gezellen. Som ikke betyr to unge gaseller, som man kanskje skulle tro. Men: To unge menn. Hvem disse ungene mennene egentlig var, er gått tapt i historiens tåke. Det er teorier. Men ingen beviser. De hadde en gang denne farmen i Afrika, som da ble overgitt til andre. Og som i dag, når man kjører bortover den relativt smale, men asfalterte, veien på vestsiden av Tulbagh-dalen, og ser at det dukker opp skilt som Montpellier, Oude Kompagnie Post, Saronsberg – før det ekstremt-pittoreske vinanlegget til Twee Jonge Gezellen dukker opp til høyre, fremstår som et über-fristende sted å komme til. Og hvis du skulle finne på å ta turen dit, så har de et eget smakeanlegg i friuluft oppe på taket, velsignet nok under solparasoller, for her får du i ekte Riedelglass servert noe av det bedre Sør-Afrika kan by på på boblefronten.
Vinen er laget etter samme metode som Champagne, altså 2. gangs gjæring på flaske, og derfor heter denne kategorien Methode Cape Classique.
Noe av hovedforskjellen på ekte Champagne og annen musserende vin laget de fleste andre steder (bortsett fra Storbritannia) er at Champagne-druer vokser på krittgrunn. Det gir en helt spesiell, ren, nesten nervøs, smak, kan man kanskje si. Ekstremt presis smak. Andre steder i ferden blir det mer fruktighet av det. Slik som i denne sør-afrikaneren. Det er moden eplefrukt, uten de rene syrene fra Champagne. Men du får krydder og brødbakst. Og litt lengde i finish. Prisen er jo da veldig grei, og koster 209,90 kr.
Det kan mange fortsatt koste på seg. Hvis det er en virkelig stor anledning. (Ok, så var det litt for spøk, da…)
Denne vinen finnes for øvrig også på magnum og koster ca. det dobbelte.
Det er vakkert i Tulbagh-dalen, spesielt i solnedgang. Foto: Geir Salvesen5257001
Krone Borealis Cuvée Brut MCC 2019
Western Cape, Sør-Afrika
209,90 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 6)
Dyp gul på farge, fine bobler, streif av kjeks, moden frukt og brødverk på duft, i smaken fruktig med gule, modne epler, og pen lengde. Miks av Chardonnay og Pinot Noir i forholdet 75/25.Ca 9 g restsukker. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, aperitif, sushi / sashimi.
Einar A Engelstad AS
Dette er 4. og siste artikkel i en liten serie om budsjettviner fra Sør-Afrika. Gikk du glipp av de andre artiklene? Les dem her: