Rosévin blir stadig mer populært, skal vi tro salgstallene til Vinmonopolet. Foto: Benedicte Teigen Gude

Fra dårlig rykte til salgssuksess

Del på Facebook

I år 2000 var salg av rosévin på et historisk bunnpunkt og det ble ikke solgt mer enn 186 000 liter rosévin i Norge. De senere årene har salgstallene for rosévin økt, og fra 2020 til 2021 steg rosévinsalget med 13 % til 5,4 millioner liter.

Produksjon av rosé skjer på tre måter. Du kan presse druene med skall direkte, men uten at druemosten ligger med skallkontakt. Denne produksjonsmetoden heter vin gris (gråvin) på fransk. Langt vanligere er metoden som på fransk heter saignée. Druene presses av sin egen vekt og «blør» druemost. Avhengig av hva slags uttrykk man ønsker på vinen, blir druemosten tappet etter alt fra en time til et døgn med skallkontakt. Fargeintensiteten på vinen avhenger av lengden med skallkontakt og temperatur. Temperatur under gjæring har også mye å si for vinens endelige uttrykk – jo kjøligere temperatur desto friskere og fuktigere vin. Og til sist – det er også lov å blande rød- og hvitvin for å lage rosévin. I Europa er dette imidlertid kun lov i Champagne.

Vi har testet to roséviner – en fra den sicilianske produsenten Planeta og en musserende vin fra den anerkjente produsenten Bellavista fra Franciacorta i Lombardia nord i Italia mellom Milano og Verona.

Planeta rosé produseres i Menfi på sørkysten av Sicilia. Vinen du finner på polet i dag, ble tappet på flaske i januar 2022. Fargen er lys lakserosa og skyldes kort maserasjon (skallkontakt). En kompleks nese med duft av rabarbra, rips, bringebær, sitrus, hibiscus og et hint av fersken. Med 7,2 g/l syre har vinen god friskhet. Rund og behagelig munnfølelse der mye frukt balanseres godt av syre som til sammen gir en fersk, fruktig og frisk avslutning. Vinen koster 169,90 kr.

Bellavista Grande Cuvée Alma Rosé er en musserende vin fra Italia laget på champagne-metoden. Dette er en såkalt non-vintage vin, en blanding av vin fra flere årganger. På farge er vinen lys ferskerosa og med litt godvilje skimtes et lite hint av rosegull. Boblene er fine og myke og bruser behagelig i munnen. Den dufter svakt av umoden fersken med et hint av nektarin, litchi, ristede mandler og et svakt hint av kakao. En god, frisk munnfølelse med en vedvarende fruktdreven, syrlig ettersmak. Denne er perfekt på terrassen en sommerkveld eller som en lett og frisk aperitiff! Denne vinen koster 360 kr.

Hva serverer jeg til rosévin? Rosévin er en ypperlig vin til piknik eller aperitiff. Selv testet jeg Planeta rosé til prosciutto e melone – deilig italiensk spekeskinke og moden cantaloupe melon.  Ellers passer rosévin som hånd i hanske til en deilig frisk salat – gjerne den også med melon – eller pasta med kremet soppsaus. Bon appetit!

Begge vinene er mottatt av Gaia Gruppen.