Friskt og fyrrig fra Vest-Spania

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er et litt merkelig område, Rias Baixas. Det er liksom som om det ikke hører med til Spania. Det ligger der helt i vest, på Atlanterhavskysten. Det er mye kaldere der enn andre steder i landet, geografien er kystnær med lukt av tang og tare og sjø. Og så er jo lokalt fanget fisk og skalldyr det som ofte kommer på tallerken lokalt. Gjett om det passer norske forhold? Javisst gjør det det.
Vinmarkene ligger delvis ut mot kysten og inn mot furukledte åskammer som kan minne litt om Norge, enkelte steder.

Det regner såpass mye at mange produsenter ikke bruker vanlig oppbinding av vinstokkene, men en pergola-lignende konstruksjon som holder druene godt over den regntunge og fuktige bakken.
Man skulle jo ikke tro at dette var noe som kunne skape kvalitet i et druemateriale, men det er mye annet som bestemmer kvaliteten. Og det er nok varme til å modne druene. Det er helt sikkert. Aromaene i vinene er friske. Grønne plommer, grønne epler, stikkelsbær. Av og til en krydder- eller urtetone midt i. Og en generøs, krisp syre som allikevel ikke er stikkende, men pent integrert.

 

Ukens vin kommer fra produsenten Terras Gauda som holder til i området O Rosal, hvis noen lurer på hva det betyr. Det er et hyggelig smakelokale der og man får gjennom plansjer på veggene et godt innblikk i jordsmonn og oppbinding. Og her utmerker Terras Gauda seg ved å ikke bruke pergola-metoden men Guyot som er svært vanlig ellers i Europa.
I tillegg har Terras Gauda blandet inn andre druer i miksen, der de fleste andre holder seg til kun Albariño. Lokale Caiño og Loureiro – sistnevnte også mye brukt i nabolandet Portugal som bare er kort vei unna.

Hensikten med denne miksen er å få en litt mer kompleks vinstil. Produsenten sier at Albariño gir fruktighet og rundhet, Loureiro gir aromatiske elementer mens Caiño gir eksotisk frukt og struktur.
2016-årgangen blir beskrevet som litt spesiell. En regnfull og kald forsommer, hetebølge i juli, kombinert med tørke. Så kom regnet i september før høsten. Nok modenhet, kombinert med friskhet, er resultatet.

4558101 Terras Gauda O Rosal 2016
Rias Baixas, Spania.
Kr 189,-
Karakter: 6, Poeng: 85
Ganske gylden på farge, syltet sydfrukt på duft, kombinert med sitron og grapefruktskall, i smaken generøs og frisk i en kombinasjon med godt modne grunnfrukter. Plomme og gule epler. Over middels fylde. Litt aromatisk i finish. Utmerket krabbevin. Eller sushivin. Eller sashimivin.