De har begge franske Rothschild-gener, de to vinene. Men prisene er forskjellige! Her er Rupert & Rothschilds sørafrikanske forsøk på Bordeaux-stil, mens den ekte varen til høyre nå er utenfor rekkevidde til alle bortsett fra veldig rike mennesker. Foto: Geir Salvesen

Fyldige, krydrede, varme rødviner til høstlig bruk

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Bak den nye og imponerende rekken av rødviner fra Sør-Afrika i mer kjølige vinstiler, Grenache, Pinot Noir, Cinsault, etc. , ligger det en liten, nesten skjult, vinhemmelighet. Cape Blends. Altså druemikser fra Kapp-provinsen. Kjært barn har to navn. Det andre er Bordeaux Blend. Og nå lysner det kanskje.

Ukens viner

  •  Rupert & Rothschild Classique 2018
  • Jonty’s Ducks Pekin Red
  • Remhoogte Chronicle Cape Blend 2019
  • Stark-Condé Three Pines Cabernet Sauvignon 2017

Det var etter en tur til Bordeaux denne sommeren, der vi ramlet oppi en hetebølge med over 40 grader, og smakte på de siste årenes viner – spesielt fra østkanten – at jeg kom på en ting: Vinstilene er mye varmere enn de var for 30 år siden. Også på vestsiden i Mêdoc, men ikke så mye som i øst der alkoholnivåer på 14,5 volumprosent gjør vinene varmere og søtere, er det høy modning på druene og mer varme i vinene. Uten at det har gjort noe med prisene. Snarere tvert imot. De går oppover.

Men disse varmere vinstilene basert på Bordeauxdruene, altså Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og av og til Petit Verdot, har jo faktisk sine etterlignere andre steder i verden også. Og stort sett til mye lavere priser. Sør-Afrika er ett av landene som for lengst har tatt opp i seg disse druetypene og prøvd å herme etter referansene i Bordeaux-området. Det er selvfølgelig vanskelig, på grensen til det umulige. Men det slår meg at avstanden har minsket. Både fordi sørafrikanske produsenter har greid å få friskere elementer inn i sine viner, og fordi Bordeaux er blitt varmere.

I Sør-Afrika er det Franschhoek, Stellenbosch og Paarl som leder an med sine Bordeaux-kopier. Man får bare overse den lille nedturen det er imagemessig å skulle ape etter noen andre, for dette er viner som står på egne ben. De er ikke Bordeaux, de kan ikke være Bordeaux eller bli Bordeaux. Men de kan inneha viktige elementer i en modnende Bordeaux. Og hva er det? Jo, f. eks tobakk, sigarkasse, mørk solbærfrukt, krydder. Og litt pirrende blyantspiss a la Pauillac, f. eks. Og de bruker selvsagt franske eikefat i lagringen.

Dette er jo høstlige og vintervennlige viner som passer nå sammen med kjøttretter, lammegryter, biffer, vilt.

Det de leverer er jo kraftige munnfuller med vin der tanninene er pent smeltet inn i moden nok frukt. Og der du – med en viss godvilje – kan kjenne Bordeaux-vibbene, selv om de altså kommer fra den andre siden av kloden.

På en av vinene må du kjenne noen Bordeaux-vibber. Rupert & Rothschild. Rothschild-familien fra Bordeaux driver nemlig et samarbeide med en av Sør-Afrikas rikeste menn, Anthonij Rupert med marker i Franschhoek-dalen og utover mot Paarl.

De har begge franske Rothschild-gener, de to vinene. Men prisene er forskjellige! Her er Rupert & Rothschilds sørafrikanske forsøk på Bordeaux-stil, mens den ekte varen til høyre nå er utenfor rekkevidde til alle bortsett fra veldig rike mennesker. Foto: Geir Salvesen

11164801
Rupert & Rothschild Classique 2018
Western Cape, Sør-Afrika
264,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Bordeaux-blanding her i en markant, varm og krydret innpakning. Noe frisk rødbærsfrukt, moreller og jordbær er med, vinen er heldigvis ikke for svær, men lettdrikkelig med litt vanilje og lær i finish sammen med rødbærsfrukten. Er kommet et lite stykke på vei i modningen. Passer til: Lam og sau, storvilt, småvilt og fugl, lam.
House of Wine AS

11236001
Jonty’s Ducks Pekin Red 2017
Coastal region, Sør-Afrika
234,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Rik, nesten litt østside-bordeaux-preg over denne, lær og vanilje og søte fat, endel utviklet, nok syre. Veldig spicy, mørke bær, plommer, noe tanniner også. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, bbq/grillmat.
Palmer Fine Wine AS

14574601
Remhoogte Chronicle Cape Blend 2019
Coastal region, Sør-Afrika
239,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Bordeaux-blanding i denne, søtlig lær på duft, litt varm smak med varme solbær, endel fat, ganske svær i munnen, integrerte tanniner som allikevel er der. En kraftplugg som er begynt å runde seg av med litt lagringspreg. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and.
Monopole Wines AS

14100601
Stark-Condé Three Pines Cabernet Sauvignon 2017
Coastal region, Sør-Afrika
359,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Godt pådrag på denne, litt mintaktig, endel mer fatpreg enn den vanlige Cabernet’en, mer av alt. Her slår fatene litt inn, overflødighetshorn. Men man må like mye smak. Passer til: Storfe, bbq/grillmat.
Vinarius AS