Vinmarkene ligger helt oppi bebyggelsen til den lille landsbyen som er blitt så berømt for de fyldige rødvinene. Foto: Geir Salvesen

God og billig Rhône-vin fra Domaine de la Janasse

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Norge er blitt den største avtageren av Côtes du Rhône-vinen fra Domaine de la Janasse. Masse energi og smakskraft for en billig penge, er grunnen til det.

UKENS VIN: Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2017, Frankrike.

Hva får man for 150 kroner i dag? Mindre og mindre på vinsiden, ettersom prisene stiger jevnt og trutt og av og til i kjempehopp. Bourgogne, f. eks. Men Rhône-vinene, spesielt fra Côtes du Rhône-området, holder prisene langt bedre enn mange andre. Dette er da også mengdevinområdet i Frankrike med høyest produksjon, og det tåler neppe heftige prisøkninger i den harde, internasjonale konkurransen.

Domaine de la Janasse er en svært habil produsent i Ch.Neuf-du-Pape som har sneket seg inn bakveien til Vinmonpolets basisutvalg gjennom godt salg i Bestillingsutvalget med deres Côtes-du-Rhône. Kategori 4 sikrer en god tilgang utover i landet.

 

Vinmarkene ligger helt oppi bebyggelsen til den lille landsbyen som er blitt så berømt for de fyldige rødvinene. Foto: Geir Salvesen

Courthézon, er navnet på landsbyen som huser Janasse. Den ligger i Ch.Neuf-du-Pape-appellasjonen, men er mer ukjent sett i forhold til den mer berømte landsbyen der Paven – da han var fransk- en gang i tiden hadde sitt sommerkvarter. I dag er det bare en ruinvegg som står igjen, men landsbyen er en magnet for alle som vil ha kraftige rødviner laget på sørfransk manér.

Husstilen er å pakke nok konsentrasjon inn i vinene uten at det blir for svært. Så finner jeg ofte mørk bærfrukt i deres viner, selv om Isabelle Sabon mener at deres siste 2017 Côtes du Rhône har en rød og mørk bærmiks. Døm selv.

For øvrig har Janasse en herlig og heftig «fattigmanns ch.neuf-du-pape-kopi» i sin Terre d’Argile 2015. Det er egentlig en Côtes du Rhône Villages, men ligger helt på grensen til ekte Pape. 215 kroner i bestillingsutvalget, varenummer er: 6251901.

 

Vinmarkene ligger helt oppi bebyggelsen til den lille landsbyen som er blitt så berømt for de fyldige rødvinene. Foto: Geir Salvesen

 

3241501 Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2017
Rhône, Frankrike
Kr 149,90
Karakter: 6, 84 poeng

Dette er vinen du kan bruke til hvitt kjøtt, kylling, torsk. Til og med italiensk mat. 50 prosent Grenache og resten miks av Syrah, Mourvèdre og annet. Mørke bær, skogsbær, med en leskende saftighet i midtpartiet. Litt over middels fylde. Ganske fast i stilen med svak lakrissmak og urter. Basisutvalget.

Importør: Flaaten AS