Hermitage-åsen er legendarisk i Rhône-dalen. Foto: Geir Salvesen

Godt til vilt og sånt

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vinene fra det nordlige Rhône er genialt-erklærte matcher med vilt. Men det er ikke alltiid det stemmer like bra. Her er det en som har det lille ekstra.

 

Ukens vin: Les Pitchounettes Crozes Hermitage 2015

 

En duft av krekling og riflemetall. Et smakshint av rypeblod. Syrah er jo druen bak dette.

En ikke utypisk Crozes Hermitage har som regel disse elementene som hoveoppbygning. Ikke rart at det rimer på norsk vilt, fjell og skog og greier. Les: Reinsdyr, elg, ryper. Men litt for ofte synes jeg mange Crozes’er noe ubalanserte. Tanninene er litt for tøffe, syrligheten er litt for påtagelig. Det man da trenger i tillegg er et lite utviklingsslør, en modenhet. Fordi det norske høstviltet er høstet fra en moden natur, og dersom frukten blir for fersk og skarp i vinen, skjærer det litt mot denne høstens modenhet.

Ukens vin fra den for meg totalt ukjente produsenten Le Quatre Vents, de fire vinder, har imidlertid en velkommen, rund, mørk fruktsødme som man trenger til vilt. Viltkjøtt har i seg selv ofte en svak egensødme. Bare tenk på reinsdyrfilet og lignende.

Vilt er magert, elg spesielt. Og da får tanninene i vin ikke brynt seg på fett i kjøttet. I Les Pitchounettes er de modne tanninene omgitt av sødmefull frukt. Det gjør den egnet il å matche kjøttsmaken.

 

Hermitage-åsen er legendarisk i Rhône-dalen. Foto: Geir Salvesen

 

5483901
Les Pitchounettes Crozes-Hermitage 2018
Rhône nord
Frankrike
 
279,90 kr (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

Absolutt deilig Crozes med nok sødme. Krekling og rødbærsfrukt, veldig matvennlig vin med kraftig frukt, rypeblod med sødme. Helt perfekt viltvin. Tanniner i sjakk. Har også sjarme, trass i solid konsentrasjon. Modne druer bak, 100 prosent ståltank. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau. 
Importør: Unico Real Wines AS