Golia Vinklubb 20 år

Del på Facebook

Fredag 3. mars feiret Golia Vinklubb sitt 20-års-jubileum med stor festmiddag på sitt faste møtested, Golia Velhus. En tre-retters middag med seks matchende viner fra Weingut Künstler stod på menyen.

Fullt hus!

Hele 92 deltakere fylte Golia Velhus denne kvelden som ble åpnet av Truls Aasterud, leder av Golia Vinklubb. I løpet av hans åpningsord fikk gjestene et historisk tilbakeblikk på hvordan vinklubben vokste fra 32 deltakere på det første møtet 5. mars 2003 og til 174 medlemmer i dag.

Mer enn 750 forskjellige viner på 20 år

I løpet av disse 20 årene har det vært arrangert mer enn 130 møter og klubbens medlemmer har fått presentert mer enn 750 forskjellige viner. Golia Vinklubb har tiltrukket seg mange av vinverdenes store personligheter og produsenter, i tillegg til mange dyktige importører, som alle har vært med på å gi medlemmene gode opplevelser og ny kunnskap.

En av de importørene som oftest har vært på besøk, er Record Vinimport, og det var derfor naturlig å spørre om de ville være leverandør av kveldens viner. Alle vinene kom fra en og samme produsent, Weingut Künstler, og vinmakeren selv, Gunter Künstler, var en av de inviterte gjestene. Videre hadde vi invitert Kjell Cordtsen og Hedda Nedler Haugen fra Record Vinimport.

Fantastisk mat

Maten denne kvelden var levert av FOODLAB, et firma vi definitivt kan anbefale andre. Trass i det lille kjøkkenet på Golia Velhus, så tilberedte de tre nydelige retter, alle like delikat lagt opp og helt i henhold til tidsplanen.

Dyktige servitører

For anledningen hadde vi leid inn tre servitører og en hovmester fra firmaet Occasion. Det var med stor tilfredstillelse undertegnede kunne lene seg tilbake og for en gangs skyld bli servert av profesjonelle servitører. Servitørene bistod hele kvelden og sørget for at alle innleid glass, service og bestikk ble ryddet og klargjort for henting.

Men først: Aperitiff

Aperitiffen som ble servert mens Truls Aasterud åpnet kvelden med noen velvalgte ord, var Künstler Assmannshausen Rosé Sekt Brut

Bildet viser Assmannshäuser RoséAssmannshäuser Rosé Brut Nature 2019
Diskret duft av røde bær, blomster og flint. Intens, tørr og frisk, med god frukt, flott mineralkarakter og ganske store bobler. Lang mineralsk ettersmak. Denne er foreløpig ikke i sortimentet, men skal man dømme ut ifra anerkjennende nikk og sukk rundt om i salen, så vil denne kunne bli en «hit» på vårt nærpol, Tveita.

Dernest: Forrett

Forretten var villreker, servert med smørkrutonger, sitronmajones, dillmajones, agurk, asparges og rogn. Alle ingrediensene var lekkert montert på tallerkenen. De enkelte bestanddelene av retten kom godt frem, og det var akkurat nok på tallerkenen til å stagge den verste sultfølelsen samtidig som det skjerpet smaksløkene ytterligere.

Til denne retten ble det servert to hvite viner, Künstler Rüdesheim Berg Roseneck Riesling trocken GG 2020 og Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2020.

14677401 Künstler Rüdesheim Berg Roseneck Riesling trocken GG 2020 (kr 389,80)
Ballerinaen fra Rüdesheimer Berg! Imponerer med sin forførende aromatikk, sin komplekse, gule frukt og fremfor alt: med sitt helt særegne mineralske preg av kvartsitt og litt rødskifer, så karakteristisk for denne vinmarken .

13468401 Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2020 (kr 389,90)
Dette må vel være en Rheingaus mest monumentale Riesling. Forførende duft av aprikos, ananas, honning, pepper, urter, blomster og flint. Fulltonende, dyp og konsentrert, med intens, krydret munnfølelse, rik, kompleks frukt, sitrende syrespill, silkeglatt tekstur, elegant røkpreg og lang, mineralsk etterklang.

Flott hovedrett

Hovedrett var en utsøkt langtids braisserte oksekjaker i rødvinssaus. Denne ble servert med sopp, persillerot, gulrot og grov potetmos. Dette var et øyeblikk hvor stillheten senket seg over forsamlingen og alt som kunne høres var kniver, gafler og kjever i arbeid blandet med fornøyde sukk. Kjøttet var perfekt tilberedt, mørt og smakfullt. Tilbehøret spilte på lag med kjøttet og den grove potetmosen var akkurat det, nemlig grovt. En deilig rødvinssaus toppet retten, bokstavelig talt.

Til hovedretten ble det servert to røde viner fra kveldens produsent;  Künstler Hochheimer Stein Pinot Noir Erste Lage 2020 og Künstler Hochheim Reichestal Pinot Noir GG 2018.

1892001 Hochheimer Stein Pinot Noir Erste Lage  (kr 389,90)
Duft av modne bringebær, bjørnebær, krydder og røk.  Myk og behagelig i munnen, med fin fylde, bløte tanniner, tydelig bærpreg og en diskret, integrert sødme. Svært drikkevennlig.

9943901 Künstler Hochheim Reichestal Pinot Noir GG 2018 (kr 499,80) 
Sødmefylt duft av modne kirsebær, krydder og flint. Opulent, svært rik, dyp og bærpreget, med enorm konsentrasjon,  fint integrert sødme, krydrede mineraltoner og avslepne tanniner. Norske Vinklubbers Forbund kåret 2015-årgangen av denne vinen til vinneren i sin test av tyske Pinot Noir.

Og for en avslutning!

Desserten var en sitronpai, en liten og frisk terte servert med marengs karamell og bringebær.  Som lovet i menyen var dette en frisk avslutning på et vellykket måltid. Spennende konsistens på tertens definitivt smakfulle fyll. Som følge til desserten ble det servert et glass med Künstler Erbacher Marcobrunn Riesling Auslese 2021, kveldens desidert høydepunkt for denne skribenten. Denne vinen fikk 100 poeng av den anerkjente vinskribenten James Suckling.

14614602 Künstler Erbacher Marcobrunn Riesling Auslese 2021 kr 520,00 (BU, halvflaske)
Besnærende duft av aprikos, rosiner, honning, blomster og dype jordmineraler. Fyldig, dyp og intenst konsentrert i munnen, med eksotisk, edel sødme, markant innslag av rosiner, oljeaktig tekstur og frisk, mineralsk syre, som balanserer sukkerinnholdet på nivå med en Beerenauslese. Stor vin, med enormt lagringspotensial.

Quiz og gavedryss

Kvelden ble avrundet med en quiz, hvor tema naturlig nok var om vinklubben samt vin generelt. Deltakerne fikk satt sine vinkunnskaper og ikke minst hukommelse på prøve gjennom de 30 spørsmålene. Premiene til de beste lagene var gaver fra Johannes Leitz og Moestue Grape Selections, Viva Vino, Non Dos, Red & White, Stenberg & Blom og Vinhuset NoFra. Vi takker for alle bidrag.