Stellenbosch. Foto: Magnus Qvale

Hurra for Pinotage!

Del på Facebook

Denne lørdagen feiret vi den internasjonale dagen for druen Pinotage! Markeringen skjer den andre lørdagen i oktober, og markeres særlig i landet som har gjort den til sin egen unike druesort: Sør-Afrika.

Druesorten er relativt ny historisk sett, og ble utviklet i 1925 av Professor Abraham Izak Perold ved universitetet i Stellenbosch. Målet var å kombinere kvalitetene fra den hardføre druesorten Cinsaut (Hermitage) med Pinot Noir, som er mer sensitiv for temperatur og trives best i kjøligere klima. Krysningen av Cinsaut og Pinot Noir var vellykket, men det tok mange år før det ga resultater. Den første flasken med Pinotage på etiketten kom først på markedet fra Stellenbosch Farmer’s Winery i 1961, og var Lanzerac Pinotage 1959. I tiårene som fulgte ble druen hovedsakelig brukt i kommersiell vinproduksjon og hadde lav internasjonal anerkjennelse. I løpet av de siste 25 årene har imidlertid Pinotage opplevd et gradvis kvalitetsløft som følge av nye vinifikasjonsmetoder og lavere avkastning.

I skrivende stund finnes det 45 treff på druen Pinotage i utvalget til Vinmonopolet. Majoriteten av disse er rødvin og endruevin, men de brukes også i blend og til rosévin. Vi anbefaler å utvide horisontene og gjøre seg kjent med druen!

Funfacts

En Pinotage av god kvalitet er som regel høstet fra buskbeskårne planter (bush wines), da det kan gi vinen mer konsentrasjon og dybde. Begrepet brukes om frittstående vinplanter uten bruk av noe oppbinding, og som beskjæres på en spesiell måte. Hvorfor bruke denne metoden? Selv om den er arbeidskrevende siden alle druene må høstes for hånd, har den noen fordeler. Blant annet at alt bladverket gir druene skygge under modningssesongen. Dette passer godt i et varmt klima som i Sør-Afrika, og mer spesifikt for krysningen Pinotage.

Smaksnotat av utvalgt vin

Stellenbosch. Foto: Magnus Qvale

Bellingham Bush Vine Pinotage The Bernard Series 2017

Produsent: Bellingham
Område: Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Druer: Pinotage 100 %
Vmp.nr: 1689401
Pris: 299,9

Mørk rubinrød på farge. Aromatisk med duft av modne kirsebær og mørke bær. Delikat preg av eik og hint av pepper. Frisk inngang etterfulgt av et kraftigere midtparti med modne og lett sødmefulle mørke bær. Tørr avslutning med lett modne tanniner. Passer fint til and, entrecôte og andre stykningsdeler med noe fett.