Tom Bove med den spesielle, steinfylte marken på Mascaronne. Foto: Geir Salvesen

Hva en topp rosévin har med Pink Floyd og Rolling Stones å gjøre? Jo, nå skal du høre…

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Min absolutte favorittrosé er i år den samme som i fjor. Minst like god. Ch. Mascaronne 2018 fra Côtes de Provence. Det er kombinasjonen av tiltalende roseduft, fersken – og mineraler, som gjør utslaget.

Ukens vin: Ch. La Mascaronne 2018

Hvis du er som meg – og av og til er du muligens det – hekter man seg av og til opp i noe som fremstår som spesielt. Og hver gang man vender tilbake til det, skjer det samme: Man blir begeistret, selv om man dermed motsier en av filosofiens og psykologiens grunnregler: Man kan aldri stige ned i samme elv man en gang steg opp fra.

Elven vil ha forandret seg. Du vil ha forandret deg. Jeg også.

Nei, elven er ikke helt den samme, det er andre dråper i den. Akkurat som vinen fra Mascaronne. Årganger kommer, årganger skifter.

Så hva har dette med Stones og Pink Floyd å gjøre? Jo, på 70-tallet var Ch. Miraval i Correns i Provence både en vingård og et lydstudio for noe av verdens aller ypperste musikkelite. Rolling Stones, Pink Floyd, Sting, skal vi kaste inn AC/DC også? Rammstein og Shirley Bassey? Floyd spilte inn det berømte The Wall-albumet her hos Miraval.

Men hva har dette med Ch. Mascaronne å gjøre?, spør du. Vel, mannen som eide Miraval før Angelina Jolie og Brad Pitt kjøpte det for drøyt 6-7 år siden, Tom Bove, brukte pengene fra salget til å kjøpe en vinmark et stykke unna som krevde mye midler for å bryte opp stein og replante. Sjelden har Hollywood-rikdom vært så vel anvendt.

Heldigvis var det noen gode og lovende marker der fra før som gjør at vi ikke trenger å vente på neste generasjon av Mascaronneviner.

Men det er mineraliteten her som slår en allerede på duft og som kan minne om skikkelig terroirdrevne viner fra andre steder. Bourgogne, eller annet. Altså et litt saltaktig, flintrøykaktig preg.

Denne vinen er en miks av Cinsault (over 50 prosent), Grenache og Syrah.

 

 

 

9240901 Ch. La Mascaronne 2018
Provence,
Frankrike.
Lys kobberfarget, tydelig streif av steinrøyk og mineraler på duft, subtil smak med kompleks, men forsiktig bærfrukt. Roser, markjordbær er noen av aromaelementene. Perfekt balansert. En vin for skjønnere.
Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 
189,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)

Importør: Fondberg AS