Dette er ypperlig spise til ueikede, hvite Bordeauxvineer. Sitronmarinert laks med lime og sitron. Foto: Geir Salvesen

Hvit Bordeaux – både billig og godt

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vi kjenner de røde vinene herfra. I hvert fall gjør noen det. Men de hvite vinene fra Bordeaux er et lite funn innimellom

Ukens vin: Ch. Tour de Mirambeau 2018, Bordeaux.

De har liksom alltid vært der, i skyggene av de berømte rødvinene sine. Men hvis man tenker over matretter og årstider, er det ikke alltid det passer å trekke opp en ung, rød tanninbombe som også river hardt i lommeboken. Eller en fornem, moden Bordeaux fra et fornemt slott. Med spir og friserte plener og hager.

Det gjelder også lokalt i Bordeaux hvor det flyter av friske varer fra sjøen. Østers, skjell og fisk. Til dette ddrikker man tørre hvitviner. Slik som ukens vin som er en enkel, men god, hvit vin fra siste mulige årgang. (En annen ting er at man godt kan lagre noen av disse ueikede vinene et par år eller tre og få anstrøk av honningtoner over dem).

Sauvignon Blanc spiller fortsatt hovedrollen i de friske, hvite vinstilene fra Bordeaux, men i de siste årene har man begynte å mikse inn mer Semillon som er mindre fruktig, men som gir muskler og fylde til vinen. Ch. Tour de Mirambeau har en miks av tre forskjellige druetyper. 80 prosent Sauvignon Blanc, 17 prosent Semillon og resten er Muscadelle som ofte brukes i slike blandinger for å gi aromatisk krydder.

Mange av topp-produsentene i Graves og Pessac-Leognan fatlagrer de hvite vinene sine, og det er fint hvis det er nok konsentrert frukt til å tåle det. Men av og til/ofte (stryk det som ikke passer) ødelegges den sjarmerende, friske og lette ny-fruktigheten av grove eikesmaker.

Det er ikke tilfelle med Ukens vin som har beholdt sin tiltrekkende friskhet. Og som gir oss klare sommerføringer. Med litt ekstra munnvekt fra Semillon-druene, er det også mulig å bruke denne som en kosevin på en blomsterduftende sommerterrasse. Hvor det venter noe godt på bordet fra sjøen. Eller lettere kalde retter, kylling med salat, etc.

Dette er ypperlig spise til ueikede, hvite Bordeauxvineer. Sitronmarinert laks med lime og sitron. Foto: Geir Salvesen

Selve eiendommen er ikke noe annet enn et lite, sjarmerende tårn (egentlig en mølle) som ble bygget på 1760-tallet, bebodd av et lokalt par. Og ikke noe prangende slott, slik vinnavnet muligens skulle tilsi. Men slottsbetegnelsene er relativt utvannede i Bordeaux.

Det ligger i området «Entre-deux-Mers» som betyr mellom de to sjøene eller elvene Garonne og Gironde hvor mye av de billige hvitvinene kommer fra.

 

Dette er ypperlig spise til ueikede, hvite Bordeauxvineer. Sitronmarinert laks med lime og sitron. Foto: Geir Salvesen

10969101 Ch. Tour de Mirambeau Bordeaux Blanc 2018
Bordeaux, Frankrike.
Pen, hvit bordeaux med god miks av friskhet og småfedme. Alltid et anstrøk av stikkelsbær fra Sauvignon Blanc-andelen, pluss noe sitrus og altså en lten fylde i midtpartiet. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi.
165,– kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 5)
Importør: R&R Wines AS