50 dager etter påske kommer pinse. Og hva er vel da mer naturlig enn å sjekke de vinene vi anbefalte til påske. Dere husker kanskje at vi gjorde en test av rød pappvin og hvit/rosé pappvin før påske? I den forbindelse sparte vi noen av vinene og har testet dem igjen nå – 60-70 dager senere. Holder de samme kvalitet?
Vinene som ble testet igjen nå til pinse er tilfeldig valgt:
J. Bäumer Rheingau Riesling 2019:
Fortsatt klar, fin gul farge. Lukter fin varm sitrus, med modne fine epler.
Full munn med en pen fruktsødme og lang smak. Brukbar syre. Balansert og pen vin med bra lengde. Har holdt seg ganske greit. Ble oppbevart kjølig.
Gikk ned fra 84 til 82 poeng.
Valpantena Torre del Falasco Garganega:
Gylden gul farge. Pent krydret sitrus, med snev av urter.
Middels fyldig munn med litt lav syre. Grei balanse og middels lengde.
Ble oppbevart kjølig.
Har falt noe på to måneder, fra 83 til 80 poeng.
Dom. La Pascerette des Vignes Macon Milly-Lamartine Gamay 2017:
Middels fiolettrød, klar farge. Dufter av moreller og mørke bær.
Syrlig rød fukt. Lett og frisk. Fortsatt i live, med en grei frukt og balanse.
Noe kort. Ble oppbevart kjølig.
Gikk opp fra 80 til 81 poeng.
Mosaic Rosé:
Lys, pen lakserosa farge. Lett krydret duft, med islett av markjordbær.
Syrlig, lett preg. Litt kort, med et søtlig islett. Har holdt seg ganske godt.
Ble oppbevart kjølig.
Opp fra 80 til 81 poeng.
Giacosa Fratelli Piemonte Barbera:
Middels fiolett farge med antydning til mer uklar farge. Duft av syrlige kirsebær.
Snev av urter og lakris. Klar frukt, med pen syre, men noe svunnen frukt.
Litt på den syrlige siden. Ble oppbevart kjølig.
Har tapt seg og falt fra fra 81 til 79 poeng.
Massolino Langhe Rosso
Tydelig brunskjær med duft av kjeller, modne, kokte jordbær og svisker.
Mye syre på smak, med fravær av fersk frukt. Ble dessverre oppbevart i romtemperatur.
Falt fra 88 til 80 poeng.
Crudo Catarratto Zibibbio:
Fortsatt god duft av fersk frukt, pære, aprikos og fersken.
Restsødme balanserer mot god syre. Frisk ettersmak preget av frukt.
Ble oppbevart kjølig.
Får samme poeng som før påske: 87
Konklusjon
Best før, men ikke dårlig etter: Vår uhøytidelige re-test av bag-in-box viser at pappvin som har stått i romtemperatur har tapt seg – rødvinen hadde fått et tydelig brunskjær og frukten var borte. Rødvin som ble oppbevart kjølig har holdt seg forbausende bra. For hvitvinene og en rose derimot, var det ingen merkbar forskjell. Om vi skal driste oss til en konklusjon blir det i beste fall at bag-in-box har lang holdbarhet – og trolig mer enn Vinmonopolets anbefaling som er seks til åtte uker etter åpning – men det forutsetter at vinen oppbevares kjølig.
Holdbarheten på en uåpnet bag-in-box kan vi ikke uttale oss om, men sjekk tappedato – Vinmonopolet anbefaler holdbarheten for en uåpnet bag-in-box til rundt 12 måneder fra tappedato.