Rosévin der den virkelig hører hjemme. I sommerlige omgivelser, duggfrisk på terrassen. Foto: Geir Salvesen

Italiensk universal-rosé fra Fenocchio

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du vil ha litt mer «bitt» i din sommer-rosé, kan det være lurt å ta turen til Piemonte. Fenocchio lager en utmerket variant som passer til det meste av sommerlig mat. Svært billig er den også. Og i Basisutvalget fra og med kategori 3.

Ukens vin: Fenocchio Langhe Rosato 2021, Piemonte, Italia

Referansedråpene for god rosé er fortsatt Provence i Sør-Frankrike. De er elegante, har bare et anstrøk av farge – noen av dem nesten ikke noe. De er subtile, dufter av roser og smaker av forsiktige moreller. Og de passer til veldig mye forskjellig mat. Eller de kan nytes utmerket for seg selv.

Går man østover, over landegrensen til Italia, kommer de litt tøffere rødvinsdruene fra Piemonte inn i bildet, og da blir det et litt fastere uttrykk i vinene, spesielt i midtpartiet hvor det av og til vil være tendenser til litt tanniner. Frukten kan også være litt spissere, med noe mer syrestruktur. Slik som tilfellet er med denne Rosato’en fra Fenocchio. Laget på 100 prosent Nebbiolo, altså samme drue som man lager Barolo og Barbaresco på. Tanninene sitter i drueskallet og når dette er bare med en stund så lenge produsenten vil, er tanninvirkningen begrenset. Men syre og tanninvirkning gir en liten ekstra piff, mens i denne ukens vin gir 13 prosent alkohol også litt fylde og fedme i midtpartiet som pent balanserer den litt spissere Nebbiolodruen.

Rosévin der den virkelig hører hjemme. I sommerlige omgivelser, duggfrisk på terrassen. Foto: Geir Salvesen

Mens Provence-rosé kan oppleves som litt forsiktig, er det mer energi som regel i rosévinene fra Piemonte, og det uten at man får en sukkerfølelse slik tilfellet er med en del sør-italienske roséviner. Denne energien kan man bruke til matfølge, og gjør bl.a. at i en sommersesong kan man fint bruke denne vintypen også til lettere kjøttyper. Lam, svinekjøtt, skinker, etc. Og med litt trøkk i smaken, som denne har, passer den også til et bredt utvalg av matvarer. I tillegg til de mer åpenbare, som da er sjømat, reker, kreps, krabbe, etc. Grillmat er heller ikke noe problem. Avkokt.laks, som ellers kan være vanskelig med vin, fungerer også fint.

Noe særlig mer trenger vi ikke å vite. Sukkerinnhold mindre enn 3 gram, så teknisk sett tørr.

Og så er det fint å kjøre den ned i temperatur. Jeg foretrekker 4 grader i starten, slik at den dugger fint på glasset. God sommer!

11801101 Fenocchio Langhe Rosato 2021, Piemonte, Italia
159,90 kr (Basis)
85 poeng (terningkast 6)
Fin, matvennlig rosevin med nype, sitrus, røde bær og urter, litt underligggende sødme og fint bitt, litt fedme i midtpartiet, kjempekjøp for prisen. Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker.
Excellars AS