Luisa Olazabal tar nå imot gjester i det flunkende nye mottakssenteret. Foto: Geir Salvesen

Kultvinen du (kanskje) ikke har hørt om

Der, langt inni Douro-dalen, nesten opp mot spanskegrensen, i ville, tørre fjell, ligger det noen særegne vingårder. En av dem leverte råmaterialene til Portugals mest berømte rødvin gjennom tidene, Barca Velha. Velkommen til Quinta do Vale Meão.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Quinta do Vale Meao Meandro Douro 2019

Det er en nydelig høstdag her langt inni Douro-dalen. En båttur opp elven helt fra Porto ute ved Atlanterhavskysten er en av vinreisenes aller største opplevelser. Så går vi av her, i den lille, søvnige landsbyen Vila Nova de Foz Coa for å besøke Vale Meão. Sjansen er stor for at du aldri har hørt om denne produsenten. Men virkeligheten var nå slik at Olazabal-familien som eier Vale Meão, hadde folk ansatt hos Ferreira, som produserte denne flotte, Bordeaux-lignende vinen. Og at mye av druene i den i mange formative år kom herfra.

Logo med teksten 'Ferreira Porto' og tegning av en fugl
Familien var tidligere involvert i Ferreira i Porto. Foto: Geir Salvesen

Historien er som følger:

Dona Antónia Adelaide Ferreira var en rik dame som på slutten av 1800-tallet kjøpte og utviklet mange vingårder i Douro-dalen. I 1877 satte hun kronen på verket ved å kjøpe Quinta do Vale Meão. Det var ellers den eneste vingården hun selv fikk plantet fra grunnen av. I tillegg til vingårder, var hun svært viktig når det gjaldt etablering av veier og jernbane oppover Douro-dalen. Selve byggingen av eiendommen tok hele 8 år ved hjelp av spanske gjestearbeidere. Historien om Barca Velha er at en av etterkommerne hennes, Francisco Javier de Olazabal (Vito) tidligere var presidenten av A.A. Ferreira som sto bak dette kjente portvinsselskapet. Fra og med 1998 trakk han seg ut, og satset heller på å utvikle Vale Meão som egen vingård i stedet for å bruke druene i Barca Velha. Etter at den røde Meandro kom på markedet i 2001, var en ny kultvin fra Douro født.

En dame og to menn poserer for kamera med hus i bakgrunnen.
Her er familien: T.v. Luisa Olazabal, sittende er Francisco (Vito) Olazabal og hans sønn Francisco (Zito) – som da også er bror til Luisa. Det er Zito som nå har hovedansvaret for vinmakingen. Foto: Produsenten.

Jeg dro første gang opp til Vale Meão i 2005, og da var virksomheten med husets egen vin ganske så ny. Hovedvekten lå på rødvinen Meandro samt deres portvin. Nå er det utvidet med hvitvin og Tawny Port.

Stilen er den samme, men mer raffinert. Bak den bekmørke frukten, ligger det et forunderlig snilt tanninteppe som riktignok trenger litt tid på å slipes helt av, men som allerede tidlig er modent nok til at en dekantert flaske kan nytes i ung alder. Pussig også er det at det i disse svært varme strøkene der temperaturen normalt kan ligge mellom 30 og 40 grader om sommeren, kan finnes viner med frishet nok også, slik som deres viner kan skilte med.

Oversiktsbilde over denne elvesvingen som har gitt Meandro-vinen dens navn. Vinmarkene er nummerert. Her ser vi også hvordan det er tørrere og mer goldt oppover denne varme delen av Douro-dalen. Foto: Produsenten.

Quinta do Vale Meao Meandro Douro 2019 (5927901)

Douro, Portugal: Svært mørk på farge, duft av mørke bær, litt tørkede urter. I smaken kraftig og mørk med bjørnebær, modne solbær, svakt streif av lakris. Tanninene er der, men er modne. Dette er strålende kvalitet fra et svært varmt område. En fin vintervin. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau, and. På bestillingsutvalget.
Better Wines AS

Kr. 309.90
90 poeng