Leclerc Briant Brut Réserve. Foto: Vinmonopolet.no

Leclerc Briant Brut Réserve

Del på Facebook

Leclerc er en vaskeekte Champagne som har vokst opp i biologisk mangfold og meitemark-bebodde, levende vinåkre. Fra historier jeg har lest, høres det ut som bare halvparten av vinmarkene i Champagne har vegetasjon i det hele tatt (altså gress og blomster mellom rankene), utover selve vinplantene. Huset Leclerc Briant er sertifisert økologisk og driver biodynamisk. I Champagne er det flere tusen druedyrkere, men bare rundt 100 av dem er økologisk sertifisert, og det utgjør ca. 2 % av arealet i distriktet. Jeg har dessverre ikke hatt gleden av å møte Leclerc-eierne så langt, men de videreforedler en jordnær tilnærming til vindyrking helt fra 1872. Huset eier selv 8 hektar vinmark, og alle druer håndplukkes. Mesteparten av mosten spontangjærer, og vinen ligger minst 30 måneder på bunnfall.

Smaksnotat av Leclerc Champagne

Har du noen gang vært lei deg for å ha servert en Chamapgne til gjester som oppfattet den som for sur, for gjær-preget, eller for mineralsk? Gråt ikke mere. Denne kan du trygt servere til både kjennere og ubeskrevne blad. Den økologisk sertifiserte Leclerc Briant Brut Reserve smakte jeg første gang på Aftenposten sin vinmesse i 2017, hos importøren Autentico. «Beste Champagne på messen, såå deilig på smak», har jeg notert den gang. Da jeg smakte den på nevnte Champagne-messe var den også blant de beste: «lett klassisk champagne-duft av gule epler og litt autolyse, veldig god fylde, deilig, nam!» Nylig smakte jeg den igjen, og noterte: Liflig, veldig eplete duft, masse aprikos-godt, og salt karamell. På smak fyldig inngang med nydelig frukt, fint integrert syre og nesten perfekt snert.
Fylden gjør dette til en skikkelig mat-champagne fordi den kan stå seg mot nesten hva som helst, men la ikke mangel på mat holde deg tilbake 😉

5409301
Leclerc Briant Brut Réserve
Frankrike, Champagne
Kr 509,90
Bestillingsutvalget