Vinmark hos Nicolas. Foto: Produsenten

Lemaire Père et Flis

Del på Facebook

Gleden er stor hver gang jeg kommer over mindre produsenter som leverer kvalitetshåndverk i Champagne. Boblene som passer perfekt til mat, alene, om sommeren eller i de tre andre årstidene.  Mitt siste funn er familiedrevne Lemaire Père et Flis.

Familen Lemaire har siden 1885 drevet gården Mont d’Hor, som ligger nordøst for byen Reims i distriktet Massif de Saint-Thierry. Distriktet er det nordligste av de 17 underområdene i Champagne, og ligger i regionen Montange de Reims. Etter flere generasjoner var det Marc Lemaire og hans kone som løftet kvaliteten og utviklet Champagnen kalt Champagne Mont d’Hor. I dag er det brødrene Antoine og Nicolas Lemaire som driver gården videre som bønder, vitikulturister og vinmakere. De to brødrene har skapt en ny identitet: «Champagne Lemaire Père et Fils».

Familiens vingård strekker seg over 14 hektar, som utgjør en årlig produksjon på omtrent 150 000 flasker. Jordsmonnet i Saint Thierry består hovedsakelig av sand, kalk (fra krittida) og leire. Det kalkholdige jordsmonnet bidrar til et mineralsk preg, samtidig som den holder godt på vannet og fungerer som et resorvar dypt nede i jorden i de tørre årene i Champagne. Familien dyrker tre ulike druetyper hvor 50% utgjør Pinot Noir, 25% Pinot Meunier og 25% Chardonnay. Vingården har 2 presser på 4000 kg hver og en kjeller for å lagre Champagneflaskene.

 

Vinmark hos Nicolas. Foto: Produsenten

 

Historiske funfact om Reims

I år 496 ble Clovis, kongen av Francs, døpt av erkebiskopen Saint Rémi i byen Reims. Dette markerte alliansen mellom det franske monarkiet og den romersk-katolske kirken. Som takk til Saint Rémi gav Clovis ham «Massif of Saint Thierry». Der etablerte en av hans disipler, Saint Thierry, et kloster som heter «Mont d’Hor».

Fra 1000-tallet opplevde vinene fra Reims (og Champagne) gradvis større anerkjennelse. For i år 987, da Hugh Capet ble kronet som konge av Frankrike i katedralen i Reims, ble grunnlaget for assosiasjonen mellom Champagne og de kongelige skapt. Byen Reims ble anerkjent som den spirituelle hovedstaden i Frankrike, og i neste åtte århundrene fulgte nye franske monarker tradisjonen ved å bli kronet i Reims.

Smaksnotat

Vinmark hos Nicolas. Foto: Produsenten

Champagne Lemaire Extra-Brut NV – Mont d’Hor

Stor andel med reserve-vin og lav dosage.

Produsent: Lemaire Père & Flis
Område: Frankrike, Champagne, Saint Thierry
Druer: Pinot noir 40 %, Pinot Meunier 35 %, Chardonnay 25 %
Vmp.nr: 10909801
Pris: 439,90

 En frisk champagne med en fin fylde og kalkpreg som passer perfekt til skalldyr denne sommeren. Gyllen gul på farge. Klar og aromatisk på duft med sitrus, eple og sjø. Hint av nøtter og brioche. Balansert. Moussen er elegant med små bobler som gir en kremet munnfølelse. Lang og tørr avslutning.  Kan fint kombineres med skalldyr alene. Passer også godt til fisk eller lyst kjøtt.
91 poeng

 

 

 

Vinmark hos Nicolas. Foto: Produsenten

Champagne Lemaire Rosé Réserve Brut

Produsent: Lemaire Père & Flis
Område: Frankrike, Champagne,
Druer: Pinot noir 52 %, Chardonnay 27 %, Pinot Meunier 21 %
Vmp.nr: 11903701
Pris: 499,90

En nydelig Rosé Réserve Brut som passer perfekt i sommermåndene. På farge er den lys lakserosa. Ren duft av jordbær, sitron og fersken. Moussen brer seg om i munnen, med en delikat og fint moden frukt på smak. Lang og mineralsk avslutning.
91 poeng