Malvasiadruer legges ut for tørking. Den ene vulkantoppen på Salina troner i bakgrunnen. Foto: Geir Salvesen

Liker du ikke naturvin, sier du? Prøv denne

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det ligger i tiden, hipsterne er i full gang allerede. Skjeggete og med tømmerhuggerskjorter står de på Grünerløkka et sted og spiser fermenterte gulrøtter og drikker oransjefarget naturvin og føler seg kule. Men du føler deg utenfor. Bli med innenfor, til et av de vellykkede prosjektene som de fleste vil like.

 

Ukens vin: Caravaglio Nero du Munti Corinto Nero 2017, Italia

Mesteparten av den vinen vi drikker er jo egentlig naturvin. Druene kommer fra naturen. Forskjellen på naturvin og andre viner er hvor mye inngrep druedyrkeren og vinmakeren gjør. Det er heller ikke noe fast begrep om hva naturvin er, eller ikke. Men vanligvis forbindes det med viner der mosten ligger sammen med skallene etter pressing (det gjelder også de hvite vinene, noe som gir tanninfølelse i hvitvin), der det kun brukes stedegen gjær (den som finnes på druene og i området), der druene ikke er sprøytet og der vinen hverken klares eller filtreres. Tilsetningen av svovel for holdbarhetens skyld, er også holdt på et minimum. Av og til er det ikke noe svovel eller sulfitt i det hele tatt. Noen mener at naturviner bare er vin uten noe svovel. Det er en gambling, fordi de da lett blir mikrobiologisk ustabile. Bakterier kan formere seg og skape diverse, uønskede odører.

Andre mener man kan ha litt svovel og fortsatt kalle vinen for en naturvin.

Malvasiadruer legges ut for tørking. Den ene vulkantoppen på Salina troner i bakgrunnen. Foto: Geir Salvesen

Antonino Caravaglio er en av pionerene innen biodynamisk druedyrking i Italia. Til overmål holder han til på den relativt ukjente øya Salina som er en dobbelvulkan i farvannet nord for Sicilia. Her dyrker han lokale druer på vulkansk jordsmonn. De hvite med røykaktig smak, også viner fra den mer aromatiske Malvasiadruen som også tørkes for å gi en ettertraktet dessertvin.

Men ukens vin dreier seg om en Corinto Nero, som er en av mange lokale italienske druetyper som sjelden blir kjent utenfor sitt hjemsted. Vinmarken ligger i et gammel krater – Fossa del Monte –  på naboøya Lipari (Caravaglio eier rundt 60 parseller rundt omkring som til sammen utgjør ca 16 hektar vinmark).

Jeg treffer ham i den travle innhøstingsperioden i september i år, mens han overvåker forsyningen av nyplukkede drueklaser som skal legges ut for høsting. Han snakker om hvor viktig det er for ham å gjøre alt mest mulig naturlig, med færrest mulig inngrep.

-Så har vi også et så spesielt jordsmonn på disse øyene som vi må ta vare på, sier han.

Den vulkanske jorden både på Salina og Lipari gir et spesielt preg på vinene. Noen av de hvite blir nesten litt saltaktige – men ikke Malvasia-druen – som har en ganske sterk parfymert egensmak.

De røde får en slags ryggrad av støttende smakselementer, i tillegg til fine og utviklede tanniner. Og lassevis med pen frukt.

 

Malvasiadruer legges ut for tørking. Den ene vulkantoppen på Salina troner i bakgrunnen. Foto: Geir Salvesen

 

7776901 Caravaglio Nero du Munti Corinto Nero 2017
Sicilia, Italia
Kr 229,90
Karakter: 6, Poeng: 87

En klar lukt av moreller, i smaken både moreller og litt bringebær, en fruktkjøtt-aktig konstistens med ørlite streif av gummi (men ikke noe uvelkomment), harmonisk, fruktsødmedrevet smak i midtpartiet. Litt krydder i bakhånd. Veldig lav svoveltilsetning. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta. Basisutvalget.

NON DOS AS