Valpolicella fra Allegrini kommer i to varianter, boks og flaske. Foto: Geir Salvesen

Morellbomben fra Valpolicella

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Svært mange italienske rødviner har en eller annen smak av kirsebær eller moreller. Men noen har enda mer enn andre. Slik som Allegrinis Valpolicella Classico 2019. Den rene morellbomben.

Ukens vin: Allegrini Valpolicella Classico 2019, Veneto, Italia.

Nå over påske er det litt over for de tunge rødvinene, de lagrede variantene, tanninvinene. De fatlagrede kraftbassene. Vi vil ha en smak av det som kommer, med andre ord bær og frukt og gode greier. Da er det vanskelig å slå en god Valpolicella som – med en ellers enkel smaksprofil – bare har én ting å slå i bordet med: Ferskfruktbombe. Jeg måtte nesten le litt da jeg åpnet 2019-varianten av Allegrinis Valpolicella. Det sto opp som et velkomment gufs fra glasset, en aldeles herlig, klokkeklar, ung, sjarmerende morellfrukt. Eller kirsebærfrukt. Vanskelig å si når det ene går over i det andre. Her var det kanskje mest røde moreller av den godt modne typen.

Viner fra dette området, som er Veneto i Nord-Italia, har tradisjonelt vært litt enkle og ofte spinkle. Men det siste er delvis resultatet av overproduksjon. Når produsentene nå har satset på å vitalisere også dette laveste sjiktet av rødviner i Veneto, har vi fått mer smakstrøkk med på kjøpet.

Skal man være pirkete, kan man innvende at en del Valpolicellaer forsvinner litt i finish, det gjør for så vidt også denne. Selv om det ikke er så mye. Skal man ha vedvarende trøkk, må man ty til ripassovarianter. Eller ekte Amarone.

Valpolicella betyr «dalen med de mange kjellerne». Og det er mange bra produsenter her som lager viner fra hovedsakelig tre druetyper: Corvina, Rondinella og Molinara. Her er Corvina viktigste drue.

Valpolicella fra Allegrini kommer i to varianter, boks og flaske. Foto: Geir Salvesen

Allegrini består i hovedsak av vinmaker Franco og søsteren Marilisa. Sistnevnte er markedsføreren, og Allegrini kunne relativt nylig notere seg for coveroppslag og ni sider med stoff om eiendommen i bladet Wine Spectator. I 2016 ble Allegrini kåret til årets vinmaker i magasinet Gambero Rosso.

I tillegg til merkevaren Allegrini eier de også Corte Giara (Veneto) og to vingårder i Toscana; Poggio al Tesoro i Bolgheri og San Polo i Montalcino. Poggio al Tesoro er for øvrig kommet på Vinmonopolet i form av vinen Il Leccio nå i 2020 til litt over 200 kroner.

Allegrini er ellers kjent for enkeltvinmarksamaroner som La Poja, og kraftige, konsentrerte viner på et høyt internasjonalt nivå med navn som Palazzo della Torre.

I tillegg til flaskevinen er det også en boksevin, 3 ltr Bag-in-Box med varenummer 9039506. Den er litt magrere i stilen, men har ellers samme fruktretning med klar kirsebær-morellfrukt. 82 poeng til den.

Valpolicella fra Allegrini kommer i to varianter, boks og flaske. Foto: Geir Salvesen

5506601
Allegrini Valpolicella 2019, Veneto, Italia
149,90 kr (basis)
84 poeng (karakter 6)
Svært velduftende og energisk, moden, sjarmerende, frisk morellfruktighet på den røde siden, bare svak kjernebitterhet i finish. Det er gjerne kjennetegnet på Valpolicella. Middels fylde. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, pizza / pasta.
Stenberg & Blom AS

Valpolicella fra Allegrini kommer i to varianter, boks og flaske. Foto: Geir Salvesen

5506601
Allegrini Valpolicella Classico 2017, Veneto, Italia,
Kr 149,90,
84 poeng (karakter 6)

Starter med fiolduft og solbærskall på duft, I smaken flott og frisk morell- og bringebærfrukt i denne, bra og velkommen naturlig fruktsødme i finish i tillegg til den sedvanlige kjernebitterheten som alltid kjennetegner Valpolicella. Bra konsentrasjon. Fin vin til kylling, salater, pizza og pasta. 2017 gir god modning på druene. Basisutvalget.