Mye sprudletrøkk med Blanc de Noirs

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Man kan ofte se det på dem. At de har ekstra fargedybde. Den kan av og til slå over i kobberfarge med svak rødtone. Det er et tegt på opphavet. Som er blå – eller svarte – druer, som man sier i Frankrike. Da er det enten Pinot Noir eller Pinot Meunier, som gjelder. Stort sett Pinot Noir, men i sjeldne tilfeller også ren Pinot Meunier. Da skal man være god for ikke å få grove saker i glasset. Men dem som tør er gode.

Fordelene med denne Blanc de Noirs-typen er flere:

  1. Det smaker mye av dem.
  2. De kan enkelt matches med noen flere mattyyper enn en Blanc de Blancs, som altså bare er laget på hvitvinsdruer. Stort sett Chardonnay.
  3. De lite røde aromaelementene skaper aromabro til f. eks kjøtt, lam og ikke bare det man vanligvis bruker Champagne til. Ok, så er punkt 3 her en slags avledning av punkt 2, men den aromabroen kan være viktig å bruke til fintrimming av mat- og vinmatch.

To gode matvarianter til Blanc de Noirs – og også rosé-champagne er smørstekt sopp. Helst kantarell, men ikke så lett å få på disse tider. Prøv ellers østerssopp. Eller champignon.

Jeg har valgt ut en Cremant de Bourgogne og en ekte Champagne som gode eksempler på disse stilene.

 

9099801 Cremant de Bourgogne Delorme Blanc de Noirs 2015
Bourgogne, Frankrike.
Kr 169,90
Karakter: 6
86 poeng

2015-årgangen av denne gode gjengangeren på Polet kjennetegnes ved enda mer konsentrert frukt enn vanlig, elementer av røde epler, moreller på smak. Kraftig. Også kraftig på farge med et fargeskjær som går i retning av kobber og rødt. Finnes i alle typer polutsalg. Basisutvalg.

Kan brukes både som all-round musserende og til mat. Og selvsagt til korksprettingen kl 24.00

5737501 Mailly Blanc de Noirs Brut,
Champagne, Frankrike
Kr 369,-
Karakter: 6
88 poeng

Laget på 100 prosent Pinot Noir. Dyp kobberfarget, klart streif av melent eple, jordbær og kirsebær på duft, i smaken er det elementer av rødt epleskall. Fin syre, veldig mye kraft i denne. Går fint til norsk julemat. Og til kanapeer på nyttårsaften.