Vinmarkene tilhørende Ch. Gassier i Puyloubier i Provence får seg en sommerdusj av regnet. Foto: Geir Salvesen

Nå er det rosévintid!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

-Hva i huleste, lurer du kanskje på. Er den fyren blitt gal? Kanskje ikke direkte gal. Bare kontrær. Og innovativ. Mange grunner til å ta frem rosévinene om vinteren også.

Ukens vin: Ch. Gassier 2018, Provence.

En gruppe viner som forblir relativt stillestående i polhyllene om vintrene er rosévin. Om sommeren går salget i været og har økt kraftig det siste tiåret. Om vinteren er det mer stillstand. Da går det mye i rødvin. Og hvitvin. Men det er ikke noen grunn til at vinverdenens «missing link» – rosévin – bare skal forbeholdes den varmeste årstiden. Dette er en vinstil som egner seg utmerket til ett av vårt mest spiste fiskeslag. Koks laks. Og også til generell gastronomi.

På grunn av fettsyrene i laksen kan fiskesmaken ofte skjære seg med en vanlig hvitvin og smake tranaktig. Men som regel ikke med en rosévin. Hvorfor det forholder seg slik, vet jeg ikke.

Skalldyr slik som krabbe, er utmerket sammen med rosévin. Salater. Sushi. I det hele tatt er bruksområdet vidt.

Om ikke annet kan du tjuvstarte sommeren med en rosa vin i glasset.

Det er mange gode roséviner på Vinmonopolet. Stilene varierer, fra de krispe og friske slik som denne – og til mer oljete, tunge, men allikvel roseduftende, tiltalende vinstiler fra områdene rundt Nice lengre i øst.

Vinmarkene tilhørende Ch. Gassier i Puyloubier i Provence får seg en sommerdusj av regnet. Foto: Geir Salvesen

 

Ch. Gassier er en av de første vingårdene i Coteaux d’Aix-en-Provence-appellasjonen man støter på når man kjører østover fra Marseille. Kjelleren – som er formet som et lite slott – troner på høyden over det svakt skrånende landskapet med vinmarkene.

Gassier har tre hovedviner. I en slags tripp-trapp-tresko-oppgant til øverste nivå som koster over 300 norske kroner. Mellomvarianten – Pas du Moine til 229 kroner og toppvinen 946 – den heter det – som spiller på høyden over havet på Mont St.Victoire som er det store fjellet i nærheten. Konsentrasjonen og kraften tar seg selvsagt oppover med stigende pris.

Ukens vin er laget av de tre kjente druene Grenache, Syrah og Cinsault. Med ca 1/3 av hver i miksen.

 

Vinmarkene tilhørende Ch. Gassier i Puyloubier i Provence får seg en sommerdusj av regnet. Foto: Geir Salvesen

9746001 Gassier Coteaux d’aix-en-Provence 2018
Provence
Frankrike
Kr 169,90,
Karakter: 5 
Poeng: 83

Lys rød på farge, røde bær i en frisk innpakning med svak blomsterduft. Middels fylde. Ørliten kjernebitterhet i finish. Passer til: Fisk, skalldyr, salater, spekemat.
Basisutvalget.