Castello Banfi i den fine 2021-årgangen. Foto: Geir Salvesen

Når rosso er toppen, mens toppen er best

Det var en gang. At de røde Brunello-vinene fra Montalcino var de aller mest omtykte fra Italia. Men det var før mange av dem ble for svære. Godt at det finnes Rosso, da. Pluss en overraskende Brunello.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Banfi Rosso di Montalcino 2021, Toscana, Italia
  •  CastelGiocondo Brunello di Montalcino 2018, Toscana, Italia 

Hvis du er på jakt etter de største, meste alkoholsterke, mest komprimerte og konsentrerte av de italienske vintypene, er de gamle variantene av Brunello noe for deg. Det er dem som går over i tobakk og lær og kjøtt og som har masse tanniner i starten. Er du derimot interessert i å få en balansert, rødbærsfruktig, ikke for gammel – men frisk og ungdommelig og elegant – en, så er dette vinen for deg. En rosso. Prisen er jo også adskillig mer behagelig. Gjerne halvparten.

Rosso di Montalcino er jo lillebroren til Brunello, mindre fatpreg fordi den har ligget på fat og i flaske kortere. (Brunello ligger tre år på fat og lenger, hvis det er Riserva.) Den er gjerne laget på Sangiovesedruer fra yngre vinstokkker. Den er ikke så kompleks. Men så er den desto mer lettdrikkelig og går til flere typer mat enn de svære Brunello’ene. Derfor er denne vintypen ypperlig. Samtidig med at du får en flik av toscanske vintopper.

Et år er kravet om fatlagring på en Rosso.

Castello di Banfi er ett av de mest velrenommerte vinslottene i Toscana med solide Brunello’er – og altså Rosso’er. Som Banfi Rosso di Montalcino 2021.

Akkurat da jeg var ferdig med å rakke ned på de svære Brunello-vinene i tankene mine, dukket det opp en vanvittig godbit som gjorde at jeg måtte bite i meg de tankene. Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2018 er superb.

Banfi Rosso di Montalcino 2021 (1378501)

Toscana, Italia: Deilig, rik Rosso som har alt man trenger. Stilen er saftig med rødbærsfrukt, moreller, passe med tanniner og ikke noe særlig eikepreg. Moderne stil, dette. Men det er 15,5 volumprosent alkohol som på merkelig vis er integrert i vinen. Passer til: Lyst kjøtt, storfe, pizza / pasta, lam, lam og sau, spekemat.
Einar A Engelstad AS

Kr. 289.90
88 poeng

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2018 (5779901)

Toscana, Italia: Litt transparent rød, tydelig rødbærsfruktighet på denne med bringebær og moreller, elegant i stilen og nesten ikke noe merkbart fatpreg. Tanniner i sjakk, men de finnes i bakgrunnen som passe oppstrammende. Elegant. Fantastisk bra. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau.
Palmer Fine Wine AS

Kr. 609.90
92 poeng