Vi har smakt samme cuvee, men med forskjellige korker. Foto: Benedicte Teigen Gude

Nerdetest til vinklubben

Del på Facebook

Det er mange eksempler på vinsmakinger – her er en som er ganske unik. Sammen med Champagnebonden Moutardier har importøren Champagneinvest utviklet en mulighet til å smake samme cuvee, men med forskjellige korker.

Vi har altså testet fire flasker av samme cuvee. En flaske med dosage og naturkork, en uten dosage med naturkort, en med dosage og MYTIK-kork og en uten dosage med MYTIK-kork.

Vinene som ble smakt, var:

  • Moutardier Cuvée Carte d’Or, Brut, varenr. 5817601

  • Moutardier Carte d’Or Brut M2, varenr. 14818001

  • Moutardier Carte d’Or Brut M3 dossage Mytik, varenr. 14817901

  • Moutardier Carte d’Or Brut M4 brut nature Mytik, varenr. 14817801

Først noen få ord om forskjellene mellom de to korkene. Naturkorken er et levende materiale og tettheten mellom elementene i korken varierer. Dette gjør at hver kork slipper inn litt forskjellige mengder oksygen, som igjen påvirker smak og modning av vinen. En teknisk kork, som MYTIK, er laget på en måte som gir konsistent innslipp av oksygen og lik modning av vinen på hver flaske.

Cuveen – Moutardier Carte d’Or Brut – består av 80% Pinor Meunier, 15% Chardonnay og 5% Pinot Noir. 60% av druene kommer fra 2016-årgangen, mens 40% kommer fra årgangene 2013-2015 eller eldre. Flasken med dosage og naturkork har vært tilgjengelig på polet en stund, mens de øvrige tre flaskene ble lansert i bestillingsutvalget 2. november.

Så til det store spørsmålet – smakte vi noen forskjell? Vinene ble testet tre forskjellige ganger, og resultatet var likt hver gang. Vinene med dosage, som betyr at vinene er tilsatt en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme før de korkes, dufter og smaker av varmere og søtere frukt. Ikke uventet. Det som imidlertid overrasket var at de to vinene med naturkork hadde et tydeligere preg av modning og autolysepreg (smør, nøtter, toast og røyk), mens flaskene med teknisk kork hadde et fruktigere uttrykk. Vi noterte også at flaskene med naturkork fremsto som rundere, mens vinene med teknisk kort virket friskere. Dette kan skyldes at det har sluppet mindre oksygen gjennom de tekniske korkene, slik at modningen går tregere enn flaskene med naturkork.

Send gjerne inn forslag til gode og lærerike smakinger som kan inspirere andre vinklubber! Du sender forslag inn til [email protected]