Han er så kjapp til å helle, Thinus Kruger, at hånden forsvinner i bevegelseståken. Så er han da også rask til å lage vin uten at de koster skjorta. Her fra kjøkkenet hjemme ved Kasteelberg. Foto: Geir Salvesen

Norsk pionérånd på afrikanske flasker

Norge er overalt, selv på sør-afrikanske vinetiketter. FRAM-vinene til Thinus Kruger ærer den norske pionértradisjonen i arktiske strøk. Roald Amundsen ville Fram, og det vil Thinus også.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Fram Chardonnay 2022, Sør-Afrika.

Riebeek-Kasteel, Sør-Afrika.

Ok, så kan vi påtreffe en vinmaker i Riebeek-Kasteel i Swartland. Men – han kjøper kanskje druer fra Robertson Valley inne i Breede River. Eller så kjøper han druer fra Piketberg nordpå. Eller så…., kjøper han druer annet steds fra.

Sør-Afrikansk vinmakere er ikke som i Frankrike hvor en produsent er som oftest er dedikert til det spesielt vinområde. Thinus Kruger er derimot fri som fuglen. Der han kan få kjøpt rimelige, druetypiske varianter, gjør han det. Og presser druene. Tapper vinen på flaske. Og selger den.

Poenget er å vite hvilke områder som lager gode druer. F. eks er det nesten ikke en Chardonnay-stokk å skue i Swartland. Ok, det er litt, men ikke så mye. Chenin Blanc, derimot….

Chardonnay trives best på kalksteinsgrunn, slik det er mye av i Bourgogne i Frankrike. Og i Sør-Afrika er det ett sted som har en slik grunn, nemlig Robertson Valley som ligger et par timers bilkjøring østover og innover i fjellene fra Cape Town.

Chardonnay-mesterne i Robertson er Springfield Estate, men de koster da også en liten slump penger, men innenfor, vil jeg si, for kvaliteten. Så jeg tar med den også. Selv om fokuset her ligger på budsjett-varianten til Fram.

Han er så kjapp til å helle, Thinus Kruger, at hånden forsvinner i bevegelseståken. Så er han da også rask til å lage vin uten at de koster skjorta. Her fra kjøkkenet hjemme ved Kasteelberg. Foto: Geir Salvesen

1270901 Fram Chardonnay 2022, Western Cape, Sør-Afrika

Fin Chardonnay med litt krydder, nøytral, fersken- og plommeaktig frukt, litt fedme over sitrus og salte mineraler. Kun stållagring. Kan minne litt om en burgunder. Knallkjøp. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 169,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

Han er så kjapp til å helle, Thinus Kruger, at hånden forsvinner i bevegelseståken. Så er han da også rask til å lage vin uten at de koster skjorta. Her fra kjøkkenet hjemme ved Kasteelberg. Foto: Geir Salvesen

4238001 Wild Yeast Chardonnay 2020, Robertson, Sør-Afrika

Springfield er bra. Strålende kvalitet med stein og kalk i underkant, nøytral, fedmeaktig steinfrukt, litt fersken, i overkant. <nok friskhet også. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, bbq/grillmat. 245,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Holst Wines AS

Dette er en av fire artikler i en liten serie om budsjettviner fra Sør-Afrika. Gikk du glipp av de andre artiklene? Les dem her: