I anledning polets spesialslipp for burgundere passer det å varme opp med en super crémant fra nettopp Burgund, Foto: Vinmonopolet.no

ØkoNytt: Bobler

Del på Facebook

Den andre uka i februar har Vinmonopolet et lite spesialslipp for burgundere. I den anledning passer det å varme opp med en super crémant fra nettopp Burgund, i tillegg til å presentere dere for en litt opprørsk cava.

En knockout

Tripoz er en super crémant fra Burgund. Denne crémanten slo meg rett og slett nesten ut da jeg smakte den. Og det er kanskje ikke så rart, med 7 gram syre og 13% (svært godt!) integrert alkohol, og null dosage. Ekteparet Laurent og Cèline eier og driver biodynamisk sine vinmarker, i sørlige del av Burgund, og gjør «alt» for hånd, også degorgering av alle flasker (!). Denne blir man hektet på.

  • Jordsmonn: kalk, jern, og stein
  • Metode: Håndplukka, spontanfermentert, 3 år på bunnfall.
  • Sertifisering: Sertifisert biodynamisk – Debio

5484401
Tripoz Crémant de Bourgogne Nature Brut
Frankrike, Burgund, Crémant de Bourgogne
Kr 299,90 (Bestillingsutvalget)
Smaksnotat: Slafs! Dufter ferskpressa sitronjuice, gammeldagse anisdrops, noe hint av terpentin, og noe metallisk (jern?). Fantastisk munnfølelse! Små bobler som frakter inn deilig fyldig vinjuice mens du ser en annen vei, og pang så smeller det til med supersyre. Nesten grimaser, men på underlig vis sååå behagelig. Meget saliverende, sitter ytterst på tungespissen. Smaker som fersk og frisk kiwi, modne, men syrlige grønne epler, litt medisinalt, noe varm jernsmak (hint av møbelpolish?). Slaaafs, kjennes som om jeg kan gumle på den!

Under streken

Med fare for å presentere to musserende som slår hverandre ihjel her, kan jeg likevel ikke unngå å gjøre deg oppmerksom på denne vinen. Makan! En skikkelig «mørk» cava, tenkte jeg etter å ha snust på den,- men dette er ikke en sertifisert DO Cava selv om den er dyrket i samme område. Vinmakerne bak Segunyola er nemlig både litt opprørske og veldig samfunnsengasjerte, og meldte seg bl.a ut av den klassiske cava-foreningen (med de store cava-husene) fordi de mente foreningen tillot for dårlig jordbruk i området. Segunyola kommer fra  vinmark plantet i 1955, i området Penedes utenfor Barcelona. Vennene bak Mas Candì-labelen eier alle vinmarkene de dyrker frem vindruer på, og de driver økologisk og så naturlig som mulig. Kremen av krem!

  • Jordsmonn: kalk og fossilholdig, kjølende vind fra havet
  • Metode: Håndplukka, spontanfermentert, 6 måneder på bunnfall, 4 år på flaske     
  • Sertifisering: Ikke-sertifisert
I anledning polets spesialslipp for burgundere passer det å varme opp med en super crémant fra nettopp Burgund, Foto: Vinmonopolet.no

12266801
Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature
Spania, Catalonia
Kr 259,40 (Butikkategori 6)
Dufter nystekte vafler, karamelliserte epler og mykt smør. Noe fersk vanilje (enda vinen har ligget på stål), og mørke modne epler. Smaker som om den har ligget på mørke trefat og vunnet masse kompleksitet: Smøraktig fylde!-var førsteinntrykket. Litt brent knekk i anslaget, minner om hvit portvin? Litt flor, slags mildt og sødmefullt sherrypreg. Ganske saliverende syre fremme i munnen. Kjempegøy til ekte brun geitost. Mørkheten matchet. Da jeg beitet på denne cavaen igjen noen dager senere, tenkte jeg at det må være slik det føles å stå som målvakt foran verdens beste håndballspiller på 7-metern: nå kan det ikke bli bedre.

NVkF lanserer ØkoNytt

Dette er første artikkel i vår nye spalte «ØkoNytt», der vi skriver om nyheter blant viner som er dyrket etter økologiske prinsipper. Vinene som omtales i denne spalten er ofte, men ikke alltid, økologisk eller biodynamisk sertifisert og produsert av en vinmaker som eier vinmarken selv. Alle vinene:

  • Har få tilsetningsstoffer
  • Er håndplukka
  • Er spontanfermentert
  • Er dyrket i biologisk mangfold