Fondue var veldig populært en periode, men interessen virker å ha kjølnet. Men ostefondue inviterer til gode smaker og godt drikke. Det flotte er jo også at variasjonsmuligheten er så store, det er bare fantasien som setter grenser. Ja, og så det faktum at det finnes noen oster der ute som ikke smelter. De kan du legge på grillen til sommeren.
Vi snakker gjerne om ostefondue som en sveitsisk nasjonalrett fordi de fleste forbinder ostefondue med Sveits. Grunnen til det er nok en liten genistrek fra den Schweizerische Käseunion på 30-tallet. Det gikk nå så som så med ostesalget og noe måtte gjøres. De promoterte derfor ostefondue som en sveitsisk nasjonalrett. Det gjorde de rett så bra, for slik er det nok i stor grad blitt inne i våre hoder.
Men ostefondue er en alperett som har sin opprinnelse i fjellområdene på, ja sveitsisk, men vel så nye fransk og italiensk side. Ostefondue er like vanlig i for eksempel Savoie og Aosta som i Sveits. Felles er at det er områder med mye fast og smeltevillig ost.
Siden navnet fondue stammer fra det franske verbet fondre, som betyr å smelte, er det nærliggende å tro at opprinnelsen er fra de fransktalende områdene i Alpene. Så kan en jo bare fundere på om det var ostefonduen som kom først, i den grad akkurat det har noen betydning.
Ostefondue er ikke vanskelig å tilberede, kanskje litt omstendelig, og det er noen elementer som bør være på plass. Derfor har jeg laget en liten oppskrift som går som følger:
OSTEFONDUE
DETTE TRENGER DU
Fonduesett, eller annet egnet utstyr for å varme osten og holde den varm
Ett hvitløksfedd
3 dl tørr hvitvin; gjerne den samme som du har i glasset
1 ts sitronjuice
minst 250 g Emmentaler eller Emmentaler de Savoie, revet
250 g Gruyère, revet
1 ss Maizena
1 ss Kirsch, (her er nok jeg personlig mer på en raus)
Godt, ferskt brød som du kutter i terninger
Tenker dette skulle holde til et par personer.
..OG SLIK GJØR DU DET
..dersom du trenger veiledning da, vel og merke.
Først gnir du hvitløken på innsiden av fonduegryten. Hell deretter hvitvinen og sitronjuicen opp i og kok opp. Reduser temperaturen og rør inn osten jevnt og forsiktig, litt om gangen. Rør hele tiden. Dette er ikke tidspunktet for multitasking. Rør sammen Kirsch og Maizena. (Hvis ikke du har Kirsch eller vil bruke det, så bruk vann i stedet). Hell deretter denne blandingen opp i fonduegryten, rør rundt og la det syde til det er en fin og glatt masse. Rør gjerne. Må ikke koke da osten kan brenne seg fast i bunnen. Akkurat denne delen er litt kritisk og trenger din fulle oppmerksomhet. Det er ikke vanskelig; du må bare være til stede.
Det er mange andre oster å bruke også ut over de tradisjonelle alpeostene. Både Reblochon og Morbier går fint i ostefondue. Italienerne bruker gjerne Fontina.
VIN
Bare for å ha sagt det, til ostefondue drikker de lokale hvitvin og Kirsch.
Sveitserne drikker gjerne hvitvin fra Valais, men her finnes det også et utvalg gode viner fra nærliggende områder på fransk side, spesielt Jura. Hvitvin fra Savoie passer også, men dette er gjerne litt enklere viner.
Fra Valais er det for tiden fire viner å få på Vinmonopolet, alle forholdsvis dyre med priser fra 205 til 310 kroner per flaske.
Fra Savoie har Vinmonopolet inne fem forskjellige hvite viner, alle endruevarianter laget på druene Jaquère og Altesse (Roussanne) henholdsvis. I Savoie drikker man gjerne vin av Jaquère-druen til ostefondue.
Best vin fra dette området får vi fra Jura. Uten tvil et område som får stadig større oppmerksomhet. Størst utvalg på Vinmonopolet også med hele 37 forskjellige varianter, inklusive den for mange litt sære Vin Jaune. Om ikke akkurat den er et naturlig følge til ostefondue, så egner den seg utmerket til Comté.