Rippon Mature Vine Pinot Noir 2012

Del på Facebook

Dagens vin kommer fra New Zealand, og er et superflott eksempel på at det finnes topp Pinot viner også her. Rippons Pinot er det heldigvis mange av på Vinmonopolet. Det er andre som er billigere, og noen som er mye dyrere, mens denne ligger innafor det jeg vil kalle et godt kjøp. For 324.- kroner får du en svært god vin som garantert også vil gi deg en god vinøs opplevelse.

In 1974 flyttet den nå avdøde Rolfe Mills og konen, Lois, tilbake til familiegården i Wanaka. Imot alle odds plantet de sine første vinranker på en smal bratt bakke bak huset sitt. I 1982 begynte de for alvor å plante ut kommersielt og har bygget opp gården i flotte omgivelser.

I dag er det sønnen, Nick Mills, som driver den 15 hektar store gården. Det er tydelig at Nick har studert vinmaking hos Romanee Conti i Burgund, smak denne Pinot Noiren hans og jeg vil tro du vil gjenkjenne den Burgunske stilen. Rippon gården ligger på ca 330 meter over havet på den vestlige siden av Roys Bay, ved den flotte Wanaka elven. Her jobber de helt og holdent biodynamisk i Central Otago.

 

 

Vinifikasjon
Vinrankene er plantet i grov grus og skifer (morener) i en nordvendt skråning. Druene kommer fra forskjellige klonede vinranker og alder. De forskjellige druene plukkes for hånd og vinifiseres separat. Fermenteringen skjer over 13-18 dager, på naturlig gjær, og får 17 måneder i opptil 35% nye franske eikefat. Vinen er ufiltrert.

 

Smaksnotater
En ytterst forførende og slank duft av moreller, søte kirsebær og rulletobakk, slår imot fra glasset. Litt støvet rustikt preg, sort pepper, silkemyk inngang, lett tanninsk bitt, fin dybde i frukten, frisk og syrlig finish. Lett som en fjær på noe reduktiv, fruktig. Sjarmerende vin på smake sursøte kirsebær  Vinen var en stor glede å drikke fra første slurk, men smakene kom litt bedre til sin rett etter å ha luftet vinen i karaffel en times tid. Serveringstemperaturen var best ved 16º C. Vinen drikker utmerket nå, men kan lagres i opptil 10 år frem i tid.

 

Vinen var supergodt til entrecote i soppsaus, men den kan også gå fint til ytrefilet av hjort og andebryst med pærer, eller nyt den uten mat

 

Rippon Mature Vine Pinot Noir 2012

 

Rippon Vineyard & Winery

 

Besøk gjerne Jørn G. Brolls hjemmeside for mer mat- og vinstoff.
Klikk her for å komme til MatogVinnett.no