Montepulciano er en liten perle i Toscana, c Foto: Geir Salvesen

Romantiske dråper rundt påskepeisen

Montepulciano er en av de små, søte fjelltopplandsbyene i romantiske Toscana. Vinene derfra smyger seg inn bak så mange forskjellige matslag. Inkludert påskelammet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Avignonesi Rosso di Montepulciano 2019

Den har kanskje ikke nådd så høyt opp som Montalcino på berømthetsstigen, men er – sammen med nabolandsbyen Pienza – ett av mange utfluktsmål i denne sentrale vinregionen i Italia. Men denne lille fjelltopplandsbyen har viner som gjør jobben slik rødviner herfra skal gjøre den. Med andre ord være en behagelig og ikke altfor kraftig støttespiller til mange typer retter, alt fra kalvekjøtt og poteter, til forsiktige pastaretter med litt tomat- og olivensaus. Og hvitløk. Og hvis du kjøper en Rosso, er du også garantert mot for mye fatsmak i vinene. Ukens vin har bare fått 6 måneder i brukte fat, og har ellers den karakteristiske sur/søte kirsebærfrukten med mest vekt på røde bærslag som gir en mer elegant smak med middels munnvekt.

Rosso di Montepulciano er en relativt ny skapning, konstruert som egen type i 1989 og med en revisjon i 1999 som tillater inntil 30 prosent av andre drueslag enn den toneangivende Sangiovese-druen, som her har et eget navn – Prugnolo di Gentile. Disse 30 prosentene kan bli mikset med en haug av andre druer, men mest vanlig er Canaiolo. Også hvitvinsdruer kan blandes inn, hvis man vil, men da går det ut over fargen. Mer populært de siste årene er å blande inn Merlot og Cabernet Sauvignon i disse litt sarte, innfødte vintypene. Det gir mer mørke bærslag og mer sødme. Dette er en slags internasjonalisering som nå er gått ganske så langt og som gjør mange av vinene herfra mindre interessante, i mine øyne. Men de selger kanskje mer internasjonalt.

Toppen av den vinøse kransekaken her i byen er jo Vino Nobile. Den har mer kraft, mer fatsmak. Som av og til gir litt for mye krutt og kraft. En Rosso di Montepulciano, derimot, er ment for snarlig konsum.

Og – den var nyhet i Basisutvalget i mars, og alle utsalg helt ned til Kategori 2 skal ha den.

Montepulciano er en liten perle i Toscana, c Foto: Geir Salvesen

15117001
Avignonesi Rosso di Montepulciano 2019
Toscana, Italia
201,60 kr (basis)
85 poeng (terningkast 5)

Dette er en klassisk Rosso di Montepulciano med moden jordbær- og morellfrukt, tanniner helt i balanse, ganske bløt og svakt utviklet i stilen. En ikke for pretensiøs toscaner som kan drikkes nå. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
Autentico AS