Foto: Benedicte Teigen Gude

Russisk Champagne?

Del på Facebook

Nei selvfølgelig er det ikke Champagne Champagne, dét er det kun musserende vin fra Champagne i Frankrike som kan skrive på etiketten. Men du fikk kanskje med deg at Vladimir Putin, Russlands president, i juni i år la ned forbud mot import av flasker med Champagne på etiketten og reserverte betegnelsen til russisk musserende vin?

Det er faktisk ikke første gang en russisk statsleder legger beslag på betegnelsen Champagne. Allerede i 1936 utstedte Josef Stalin en resolusjon om produksjon av sovjetisk Champagne. Nok om etiketter.

De fleste forbinder kanskje russisk alkohol med vodka. I Russland produseres det imidlertid både røde, hvite og søte viner samt altså musserende vin. Det er langt fra alle steder i Russland det er ideelle forhold for vinproduksjon, og de mest optimale forholdene finner man i Kaukasus-området, ikke så langt fra Georgia, som de fleste regner som vinproduksjonens vugge.

Vi har testet fire viner, alle fra en av de største vingårdene i Russland, Kuban-Vino, som holder til på Taman-halvøya i Kaukasus, mellom Svartehavet og det Kaspiske havet. Kuban-Vino produserer rundt 65 millioner flasker vin i året, og har ikke mindre enn fire serier med musserende viner: Chateau Tamagne, Aristov, High Beach og Kuban-Vino. Vi har testet to fra henholdsvis Chateau Tamagne og Aristov.

11797501
Kuban Cuvée Aleksander Aristov Rose de Pinot 2019
Kr 246,60
Bestillingsutvalget
Vinen er lys rosa på farge og laget på 100 % Pinot Noir. Den har dempet duft av gjærbakt og toast og et hint av røde bær. Den bruser godt i munnen. Smaken er syrlig med tydelig hint av tyttebær. Uten et voldsomt komplekst smaksbilde og kort ettersmak passer denne best som en lett aperitiff.

13277601
Kuban Cuveé Aleksander Aristov Blanc de Blanc
Kr 249,00
Bestillingsutvalget
Cuvee Alexander Blanc de Blancs 2019 er, som navnet tilsier, produsert på 100 % Chardonnay. Vinen er lys strågul og har dempet duft med svakt hint av gjærbakst og toast og hvit steinfrukt/nektarin. På smak kommer grønt eple og grapefrukt tydeligere frem og vedvarer inn i ettersmaken, som avsluttes med et lett bitt i finishen. Vinen ble lansert til 249 kr i Bestillingsutvalget i juli i år.

12950601
Ch. Tamagne Reserve Sparkling Red
Kr 224,70
Bestillingsutvalget
Chateau Tamagne Reserve fra 2015 er en mørkerød musserende vin. Duften domineres av tranbærjuice og syrlige kirsebær. Det er også et hint av noe kremete og cedertre. På smak er det moden frukt og vanilje. Ettersmaken minner mest om syrlig saft.

13277501
Ch. Tamagne Reserve Extra Brut White
Kr 305,10
Bestillingsutvalget
Chateau Tamagne Reserve 2014 er gyllen gul på farge. Av smaksprøvene er denne rikest på duft og du finner sitrus, gule, modne epler og gule plommer. Det er hint av kjeks og smørkrem. Finishen er frisk og lett tørrende som balanserer fint med smaken av moden grapefrukt. Produsenten anbefaler denne til mandler (!) og russisk kaviar. Testens vinner. Vinen koster 305,10kr og var tilgjengelig i Bestillingsutvalget fra og med juli i år.

Smaksprøvene er levert av Bare Vin AS.