Sant’Antimo

Del på Facebook

På Anteprime i Montalcino i Italia er det selvfølgelig vinen Brunello som står i hovedsetet, men undertegnede tok seg også tid til å bli kjent med en annen lokal appellasjon; Sant`Antimo DOC!

Ulikt andre appellasjoner favner Sant’Antimo DOC bredt både områdemessig, druer, stil og smak i regionen Siena. Den ble etablert i 1996 og druene som blir brukt er Chardonnay, Malvasia, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc og Trebbiano på den hvite siden og Cabernet Sauvignon, Malvasia Nera, Merlot, Pinot Nero og Sangiovese på den røde. I tillegg til rødvin og hvitvin lages det også Vin Santo.

Tre Sant’Antimo DOC er tilgjengelige på Vinmonopolet, alle røde, og alle utmerket seg positivt blant de 12 jeg smakte i Montalcino.

 

Col d’Orcia Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2014

Vinen har en spennende aroma med mørke bær, intens frukt, urter og integrert fat. Vinen er ung og fruktig, har god syre og struktur, sitter meget godt i en lang og tørr utgang.
Både denne og 2013-årgangen som er tilgjengelig på Vinmonopolet blir bedre ved lagring, meget godt potensiale.

 

Col d’Orcia Nearco Sant’Antimo 2015

Deilig moden frukt og røde bær på nesen, skogsbær, krydder og urter. Den har god og fruktig fylde, god syre og struktur, fin frukt og krydderpreg, sitter god med en lang ettersmak.
Meget godt kjøp som bare blir bedre med et par år til på baken.

(For tiden utsolgt i alle butikker)

 

Fanti Sant Antimo Rosso 2017

Intens og fruktig nese, fint preg av mørke bær, kirsebær og krydder. Den er fruktig med et fint krydderpreg, god fylde, syre og struktur, sitter godt og lenge.
Både denne og 2016-årgangen på Vinmonopolet tåler mange år med lagring, men drikkes også godt nå til kraftige kjøttretter.