Dette er Vista Flores-området i Uco Valley, som teknisk hører med til Mendoza, men som har høyereliggende vinmarker. Noe disse selfie-beundrerne prøver å få med seg. Foto: Geir Salvesen

Smak på denne, du! En superb og rimelig høyfjells-Malbec

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Kjære, lille speil på veggen der. Hvilke viner gir den beste kvaliteten i forhold til pris, her? Vel, dét er mange. Men her er én. En fenomenal Malbec fra Vista Flores i Mendoza-regionen i Argentina.

Ukens vin: Catena Appellations Vista Flores 2018

De fleste vinelskere har hørt, og trolig drukket, viner fra Mendoza i Argentina. Men Mendoza er så mye, mye mer enn hva men tilfeldigvis forbinder med Mendoza. Det er som å si: Man har drukket Bordeaux. Javel. Er det Mêdoc? Graves? St.Emilion? Pomerol? Pessac-Leognan? Sauternes? Pauillac? Margaux? Etc, etc.

Ok, du skjønner bildet nå. Så er det alltid litt forvirring, fordi hvis du har vært i Mendoza og f.eks besøkt det flotte vinanlegget til Catena Zapata som ligger i Mendoza, så kommer altså ikke denne vinen fra området rundt den vingården, som også ligger nær byen Mendoza. Dobbel forvirring.

Den kommer 12-13 mil sørfra, fra områdene rundt byen Tunyan som altså blir kalt Vista Flores. I Uco-dalen. Så når det står på etiketten at dette er en Vista Flores-vin, er det et forsøk på å skille ut Vista Flores-området som en egen vin-indentitet.

Og det har mye for seg. Dette området ligger stort sett høyere enn det vi vanligvis forbinder med Mendoza lengre mot nord. Der er det ca 850-900 meter. Akkurat druene til Ukens vin, kommer fra vinmarker på ca 1100 meters høyde. I et område som er en slags halv-ørken. Lite regn, (noe som betyr lite råte og andre sykdommer) vinstokker som blir stresset, som ikke har så mye løvverk, som lager små druer og dermed mer konsentrert druemost. Tenk også på UV-strålingen fra solen som gjør skallene tykke. Og så er det den siste triumfen her: Den store forskjellen på dag- og nattetemperatur gir aromatisk utvikling i druene. Slik at her trives Malbec, Cabernet – både Sauvignon og Franc – og Syrah svært godt.

Mange andre har skjønt det samme og etablert seg i dette området. En av de andre er Michel Rolland fra Pomerol som bl.a. står bak Clos de los Siete. En annen god produsent.

Men det er Malbec som er druen vi er mest interessert i her, og stikkordet er maksimal fenolisk modenhet. Sammen med alle de andre faktorene i kombinasjon, er det dette som er hemmeligheten bak denne flotte vinen som så vidt har passert 200 kroner.

Nyt den med et kjøttstykke, eller noe annet kraftig og proteinrikt.

Det er en bestillingsvin, men leverandøren bak denne vinen har ikke problemer med å forsyne bestillere med varer, slik Vectura-systemet har for tiden.

Dette er Vista Flores-området i Uco Valley, som teknisk hører med til Mendoza, men som har høyereliggende vinmarker. Noe disse selfie-beundrerne prøver å få med seg. Foto: Geir Salvesen

 

12207801 Catena Appellations Vista Flores Malbec 2018, Mendoza, Argentina.
Kr 209,90,
Karakter: 6, 87 poeng
En flott Malbec som kombinerer friskhet og klokkeklar, mørk frukt med duft av fioler og et svakt slør av mokka og krydder etter passe med fatlagring. Solbær, bjørnebær og mynte er også med i smaksbildet. Passer til: Spekemat, oksekjøtt og kjøttgryter.

Vinarius AS