Slik kan det se ut i Norge, en vindstille sommerkveld ved sjøen. En god hvitvin som dugger i glasset. Foto: Geir Salvesen

Sommer i glasset. Hvorfor ikke prøve allerede nå?

Nordmenn har ørten ord for snø og is. Hålke, fnugg, stålis, føyke… Men etter hvert kommer vi til en annen årstid, en som er snillere med oss. Her er en vin som kanskje kan gi litt sommerfølelse allerede nå.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Sella & Mosca Vermentino di Gallura, Sardinia, Italia.

Hva er vel mer sommerlig enn å sitte ved sjøkanten et sted rundt Middelhavet, sippe de lokale vinene, knaske på små blekksprutarmer og bare nyte livet? Vinen er en sånn som du smaker, registrerer og snakker om noe annet. Hvis vi nå skal snakke om en Vermentino-basert hvitvin, må jeg innrømme at jeg vel aldri i historiens løp har skrevet en egen artikkel om Vermentino. Det er liksom noe anti-chablis’sk over den. Noe lettbent, behagelig, ikke seriøst-alvorlig. Men den er sommerlig i stilen! Og den trives altså i Italia, på Sardinia, i Liguria og den blir også brukt i Provence og Languedoc, der den kalles Rolle. Det historiske opphavet til den synes uklart, det er flere teorier som vi ikke skal gå mer inn på her. Men det trenger vi heller ikke.

Det er i hvert fall en tynnskinnet, sent-voksende drue som trenger mye solskinn og som nyter godt av solstrålene fra havet der de ofte vokser på terrasserte vinstokker som er plantet i skråninger oppover fra havet, der gjenskinnet fra solen er med på å gi den modningen som trengs.

I de beste markene kan vi få antydning til mineralitet og salt, men det er ellers en steinfrukt-aktig smak som dominerer, med velkomne noter av sitrus. Ukens vin kommer fra et eget garantert kvalitetsområde på Sardinia og kalles Vermentino di Gallura DOCG.

Siden den er så svulmende og sommerlig og stiller med litt fruktsødme, er det en rekke bruksområder den egner seg svært godt til. Til spekemat, for å kontre saltsmak. Til reker, som jo er på topp nå om vinteren og som ofte smaker søtt og salt samtidig. En Wienerschnitzel, kyllingrett med couscous, en sommersalat. Fikk du ikke litt sommervyer nå? Ikke? Kikket for mye ut av vinduet? Så drøm litt, da. Om en tid som kommer.

Sella & Mosca Vermentino di Gallura 2022 (10820001)

Sardinia, Italia:

Moden, gul, svulmende frukt, ikke så mye syre, smak av en sommerdag i syden. Ganske konsentrert steinfrukt og fersken. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi/sashimi, spekemat. På bestillingsutvalget.

Bottleneck Holding AS

 

Kr. 235.00
86 poeng