Sushi er utmerket spise til en god Grüner. Foto: Geir Salvesen

Sommergrønn Grüner fra Dürnstein

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Må gode viner ha vakre omgivelser for å gi den beste smaken? Kanskje ikke. Men det skader ikke heller. I hvert fall ikke når omgivelsene er Dürnstein ved Donau. Ukens vin kommer fra kooperativet Domäne Wachau.

 

Ukens vin: Dom. Wachau Dürnstein Federspiel Grüner Veltliner 2018, Østerrike 

 

Det er liten tvil om hva som er en av de flotteste vinperlene i Østerrike langs Donaus tyktflytende flod. Dürnstein. Med tilliggende herligheter. En søt, liten vinlandsby like ved elvebredden. Her finner du borgruiner fra 1200-tallet, Richard Løvehjertes fengsel. Klipper og fjell med vinmarker terrassert oppover i skråningene.

Her finner du bl.a. Domäne Wachau som er ett av verdens beste vinkooperativer. Selv om det også er en av de største produsentene i Østerrike. Det er Roman Horvath MW, sjef siden 2004, som må ta mye av æren for at et kollektiv som dette er blitt så kvalitetsstemplet utenfor egne rekker.

 

Sushi er utmerket spise til en god Grüner. Foto: Geir Salvesen

Donau har temperaturregulerende egenskaper. Avgir dagsvarmen i kjølige høstnetter og gjør at Rieslingdruene og Grüner-druene greier å modne oppe i de terrasserte vinmarkene som kjennetegner mye av denne romantiske biten av Østerrikes vinlandskaper.

Grüner Veltliner er på mange måter en undervurdert vindrue. Den lager elegante, friske, lette og moderne viner som denne ukens vin. Men fra de beste vingårdene er den også lagringsdyktig. 15-20 år går bra, og gir vinene en honningaktig karakter.

Opphavet er i tåken. Men man tror druen er en krysning mellom Traminer og en annen drue som man ikke helt vet hva er.

Som ung vin smaker den gjerne av melon og pepper. Og av og til med grønn paprika. Den kan minne om Albariño fra Rias Baixas i Spania.

Noen har det i navnet. Det sommerlige og grønne. Grüner. Domäne Wachau har det også i smaken med sin nye Grüner Veltliner som var en av julinyhetene på Vinmonopolet. Og som fortjener litt spesiell oppmerksomhet.

 

Sushi er utmerket spise til en god Grüner. Foto: Geir Salvesen

10317901
Dom. Wachau Dürnstein Federspiel Grüner Veltliner 2018
Østerrike
 

Mineraler, pære, litchi, streif av tropisk frukt. Moden og velsmakende med en fin frukt. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 
144,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS