Foto: Adams Wein

Test av tyske chardonnayer og weissburgundere

Del på Facebook

Klimaendringen og global oppvarming gjør at varmekjære arter trekker nordover, slik også med vindruer, og drueslag kjent fra varmere klima er på full fart inn i og oppover i Tyskland.  Styret i NVkF har testet et utvalg chardonnay-, weissburgundere- og blandingsviner fra områdene Rheinhessen, Pfalz, Nahe og Mosel, i prisklassen 200-475 kr. 

Chardonnay

Burgunds grønne stolthet, som også skaper gode viner fra naboområdet Jura, og er den grønne bestanddelen i Champagne.  Druen er blant de mest bereiste, og dyrkes over hele den vinproduserende verden, så forflytningen over grensen til Tyskland er ikke spesielt bemerkelsesverdig så lenge klimaet passer.  Engelske chardonnay-viner er også i ferd med å slå godt an i Norge.  Druen er ganske nøytral på smak, og er kjent for å påvirkes av jordsmonn og vinifikasjon, som f.eks. malolaktisk gjæring og eikebruk.  Derfor kan et interessant tema for vinklubber være å smake chardonnayer fra ulike land, gjerne tradisjonelle land opp mot nye.  Typisk for druen er lys gul farge med noe grønnskjær, og friske og aromatiske toner av sitrus, grønne epler og mineraler.  Gode viner kan ved lagring utvikle fylde, fedme, og smør- og nøttearomaer.  Den store variasjonen den framviser fra ulikt jordsmonn, mikroklima og vinifikasjon gjør at det finnes en chardonnay til «nesten all slags mat». 

Weissburgunder (pinot blanc i Frankrike og resten av verden, men pinot bianco i Italia og ulike lokale navn i Øst-Europa)

Dette er også en bereist drue, om enn ikke så berømt som chardonnay, så her finnes det også gode muligheter for å smake ulike land opp mot hverandre.  Vinene framstår blekgule, og har gjerne en delikat duft med hvite blomster, honning, melon og sitrus. Den gir tørre og fruktige viner som også smaker av honning, melon, sitrus og hint av mineralitet, og passer til lette retter av fisk og sjømat, men kan også gå bra til lyst kjøtt.

Alle vinene vi smakte var tørre, og de fleste hadde friskhet og fylde fra medium til godt over middels.  De hadde alkoholstyrke fra 12 til 13,5%.  Dette er i øvre sjikt for slike viner tradisjonelt, men selv de sterkeste vinene i vår test bar denne styrken godt. 

Matthias Gaul Chardonnay Asselheim 2020 (10924001)

Pfalz, Tyskland:

Lys strågul. Raus duft av moden sitrus og gule epler, vanlije og mandel. Fyldig og krydret munnfølelse med smak av moden frukt. Godt syrenivå som varer ut en lang avslutning. Kombinasjonen med høyt syrenivå og fatpreg gjør den egnet til rikere retter basert på fisk eller skalldyr. Grill!?

Bestillingsutvalget.

Vinetum AS

Kr. 275
87 poeng

Von Buhl Chardonnay Réserve 2017 (17041801)

Pfalz, Tyskland:

Lys gul på farge. Åpen og rik på duft med preg av moden sitrus, toast, gult eple og smør. Rik og bløt munnfølelse med moden frukt på smak. Krydret. Lett bitterhet i en god avslutning og fint syrenivå. Passer til grillet sjømat.

Bestillingsutvalget.

Palmer Wine AS

Kr. 299.90
87 poeng

In den Zehn Morgen Bretzenheimer Chardonnay 2021 (14672901)

Nahe, Tyskland:

Lys strågul. Fruktdreven og ren chardonnay med duft av sitrus og grønne epler. Mineralsk. Syrefrisk og god munnfølelse med smak av grønne epler. Hint av eik.

Bestillingsutvalget.

Strøm AS

Kr. 229.90
84 poeng

Engel Chardonnay Trocken 2021 (15606901)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul. Sitron, pære og eple på duft. Preg av fat og nøtt. Balansert og lett fyldig vin med smak av pære og melon. Middels lengde med et lett bitt.

Bestillingsutvalget.

Wine-Oh AS

Kr. 224.50
85 poeng

Wageck Kalkmergel Chardonnay 2023 (10831101)

Pfalz, Tyskland:

Lys strågul. Ren duft av sitrus, gule epler og fat. Rund munnfølelse med smak av epler, tropisk frukt. Middels høy syre og en tørr avslutning. Matvennlig vin som passer til fisk og skalldyr. Godt kjøp.

Bestillingsutvalget.

Norwegian Beverage Group AS

Kr. 229.90
86 poeng

Adams Lohpfad Chardonnay 2022 (11704701)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul. Reduktiv men åpnet seg fint etter litt tid i glasset. Elegant duft av friske epler, steinfrukt, moden sitrus og et lett preg av eik. Mineralsk. Saltaktig munnfølelse. Stor fylde og en tydelig syre. Høy konsetrasjon og lang avslutning. Passer til piggvar og annen hvit fisk med smørsaus.

Bestillingsutvalget.

Moestue Grape Selections AS

Kr. 475
89 poeng

Geil Bechtheimer S Chardonnay 2021 (15607201)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul. Duft av eple, sitrus og eik. Mineralsk. Syrefrisk og rund med en sødmeaktig frukt på smak. Lette bittertoner i en middels lang avslutning.

Bestillingsutvalget.

Brand Wine Estates AS

Kr. 299
86 poeng

Engel Dalsheimer Sauloch Chardonnay 2019 (13078401)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul. Ren duft av eple og sitrus med fint preg av eik og nøtt. Mineralsk. Høy konsentrasjon med en rund og balansert munnfølelse. Godt syrenivå som varer ut en lang avslutning. Vil passe utmerket til kveite med hollandaise. Godt kjøp!

Bestillingsutvalget.

Wine-Oh AS

Kr. 359.20
88 poeng

Adams Ingelheim Weissburgunder 2022 (11067601)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul. Noe beskjeden på lukt. Ren duft av grønne epler og sitrus. Saltaktig. Balansert. Middels til høy syre, med lett bitterhet i avslutningen. Elegant vin som passer fint til lette skalldyrretter.

Bestillingsutvalget.

Moestue Grape Selections AS

Kr. 299
86 poeng

Weingut Thörle Kalk & Kreide Saulheim 2022 (16317501)

Rheinhessen, Tyskland: 

Strågul. Åpen på duft med preg av steinfrukt, sitrus, smør og streif av fat. Rik og rund munnfølelse som er godt balansert med et høyt syrenivå. Krydret. Interessant blend av weissburgunder og chardonnay. God avslutning.

Bestillingsutvalget.

Vinetum AS

Kr. 299
87 poeng

Bernhard Koch Letten Chardonnay Réserve 2022 (14483801)

Pfalz, Tyskland:

Strågul. God intensitet, mineralsk moden steinfrukt, tropiske frukter med mango og ananas bakt sitron, modne gule epler toast/røyk, smørtoner. På smak fyldig og balansert. Epler, sitrus, litt nøtter og smør, kremet og lang med noe integrert eik og ganske høy syre. Gjør seg meget bra i store glass (eiket chardonnay). Drikker den gjerne til grillet sjøkreps eller stekte kamskjell i sommer!

Bestillingsutvalget.

Norwegian Beverage Group AS

Kr. 319.90
89 poeng

Porzelt Weisser Burgunder trocken 2022 (10998301)

Pfalz, Tyskland: 

Strågul. Duft av steinfrukt, nesle og grønne epler. Behagelig og myk munnfølelse med smak av fersk frukt. Fin konsentrasjon og lengde.

Bestillingsutvalget.

Wine-Oh AS

Kr. 219.90
86 poeng

Porzelt Klingenmünster Kirchberg Weisser Burgunder 2019 (11902301)

Pfalz, Tyskland:

Lys sitrongul. Intens duft med noe utvikling, sitrus, gule modne epler, melon, stikkelsbær, mineralsk, uten fatpreg. Tørr, lett vin med god syre og konsentrasjon, medium lengde og litt bitter finish. En god vin velegnet for både lette fiskeretter og lyst kjøtt.

Bestillingsutvalget.

Wine-Oh AS

Kr. 339.90
87 poeng

Weing. Full Weissburgunder & Chardonnay Réserve 2022 (16538001)

Rheishessen, Tyskland:

Sitrus, grønne epler, ganske mineralsk, chardonnay 30% så merker at den er litt buttery, men samtidig ganske frisk og syrlig, litt persillepreg, litt parfymert. Vil anbefale den som en god terassevin og kan fint drikkes uten mat.

Bestillingsutvalget.

Wine-Oh AS

Kr. 219.10
88 poeng

Karl May Chardonnay Réserve 2020 (15900101)

Rheinhessen, Tyskland:

Gyllen gul på farge. Konsentrert duft av tre, bakt sitrus, lime, smør og nøtter. Fyldig og krydret munnfølelse med fatpreg på smak og moden sitrus. Balansert syre som følger ut i en medium lang og tørr avslutning. En rik og konsentrert vin, hvor vi ville ønsket at fruktkvaliteten ble mer fremhevet. Vil passe fint til grillet mat, blant annet sjømat og kylling.

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 399.90
86 poeng

Grans-Fassian Weisser Burgunder trocken 2021 (15609501)

Mosel, Tyskland:

Strågul, grønnskjær. Ren duft av steinfrukt og pære, og et grønt preg med toner av asparges. Elegant og balansert vin med middels fylde og syre. Fine salttoner og en god avslutning. Vil passe fint i sommervarmen, men også til rene sjømatretter.

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 219.90
86 poeng

Kruger-Rumpf Weisser Burgunder Trocken 2023 (16465301)

Rheinhessen, Tyskland:

Gulgrønn på farge. Ferske grønne epler og sitrus på duft. Syrefrisk munnfølelse med lett fedme. Smak av de samme fruktene som på lukt. Tørr avslutning med en lett bitterhet.

Bestillingsutvalget.

Blend Wines AS

Kr. 199.90
84 poeng

Krebs-Grode Chardonnay Trocken Gau-Odernheimer 2021 (13347901)

Rheinhessen, Tyskland:

Strågul på farge. Raus aroma med preg av fat, moden sitrus, smør og gule epler. Saftig og kremet munnfølelse. Rik og krydret smak epler og fat.

Bestillingsutvalget.

Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Kr. 239.90
84 poeng