En Rhône-boks som gir mye vinkvalitet for pengene. Foto: Geir Salvesen

Tett i pappen? Ikke denne. Brunel Côtes du Rhône

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Finnes det en perfekt boksevin, pappvin, Bag-in-box? En som har alt? Kanskje ikke, men denne er skikkelig brukbar.

Ukens vin: Brunel Côtes du Rhône 3l Bag-in-Box, Frankrike.

Før sa man gjerne om en vin at den er som poteten. Den kan brukes til alt. Det kan man vel ikke si lenger, ettersom man vel spiser mindre poteter til det meste. Men kjernen i ordtaket er allikevel dette: Høyst anvendelig.

Det kryr jo av vinbokser i Norge, på folkemunne kalt «pappvin» selv om det egentlig er en «plastvin» mens noen mener det er en kartongvin. Kjært barn har flere navn. Disse vinboksene har lenge hatt mer enn 50 prosent av salget på Vinmonopolet. Kvaliteten er blitt stadig bedre, ettersom produsentene nå har lært mer om hvordan man skal unngå oksidasjon og kvalitetsforringelse. Men fortsatt er det mange som hiver på ekstra sulfitter og kjører CO2 inn i vinen før tapping på boks slik at den omtrent bruser når den helles i glasset. Ikke akkurat det man vil ha med en rødvin.

Så oppfører da også denne boksen seg eksemplarisk. Det er ikke mulig å smake at dette er en «pappvin».

Druene er fra Sør-Rhône, og André Brunel – som er produsenten – er kjent for god kvalitet. Da også på sine minst prestisjepregede produkter som boksevin vel fortsatt bør regnes blant. Druemiksen er 60/40 Grenache/Syrah der Grenache-druene gir volum og modenhet og alkohol, mens Syrah gir den saftigheten og stramheten som gir balanse den andre veien.

Kan vinen så brukes til alt? Den har nok kraft til å greie både biff, grillmat, lam, gryteretter – og samtidig smyge seg inn som en hyggevin foran peisen eller på terrassen en sommerkveld.  

 

1113406
Signature Series Brunel Côtes du Rhône 2017, Sør-Rhône, Frankrike
479,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 6)
En ypperlig boksevin som har det meste man trenger. God rød på farge, moreller og lær på duft, i smaken mørk fruktighet, varm og moden i stilen med integrerte tanniner og lang finish. Solid fylde og ikke noen smakselementer som stikker seg uvelkomment ut. Passer til: Lam, lyst kjøtt, ost, svinekjøtt, bbq/grillmat.
BEST BUYS INTERNATIONAL AS