Julen kan komme fort, den. Med en heftig og ganske alkoholsterk Bordeaux-vin. Foto: Geir Salvesen

To billigbomber under 140 kroner

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva vil vi ha? God vin. Hvor mye skal den koste? Så lite som mulig. Her er en duo som gir veldig mye for pengene. Den ene er en gedigen overraskelse.

Ukens viner:

  • False Bay Chenin Blanc, Sør-Afrika
  • Merry Christmas Claret 2016, Bordeaux.

Det mangler ikke på overprisede viner på markedet, selv om vinprodusentene nok ofte skulle ha sett at de fikk enda mer for dråpene sine. Det norske avgiftssystemet gjør at det er vanskelig å få billigviner av bra kvalitet fra Vinmonopolets hyller. Med noen unntak. For eksempel disse.

Sør-afrikansk Chenin Blanc er en av klodens beste doldis-druer, altså det motsatte av kjendis. Men for kjennere, er det ypperste fra dette landet for kultviner å regne. For eksempel Eben Sadie med viner som Skurfberg og Skerpioen. Mullineux med Granite, og så har vi Chris Alheit med et kobbel av spennende Chenin Blanc-viner fra rundt om i Kapp-provinsen.

Men også i bunnen av prislisten har det lurt seg inn noen godbiter som viser hvor mye man egentlig får for pengene herfra. Et eksempel er False Bay Slow Chenin Blanc, som den egentlig heter. Det er et merke som velrenommerte Waterkloof og Boutinot-familien står bak. Denne vinen har flere kvalitetsmarkører som man ikke forventer å finne i en vin på dette prisnivået. Her er noen av dem:

  1. Bare naturgjær er brukt.
  2. Eldre vinstokker
  3. Bærekraftig dyrking (Waterkloof er eksperter på biodynamisk vindyrking, uten at denne er det)
  4. Ingen syrejustering

Det skrytes også på hjemmesiden av at druene kommer fra såkalte Coastal Vineyards, selv om det vises til druer som kommer fra Wellington innenfor Paarl – ca 40 kilometer i luftlinje fra kysten.

Alt dette gir et godt resultat her.

Julen kan komme fort, den. Med en heftig og ganske alkoholsterk Bordeaux-vin. Foto: Geir Salvesen

1502801
False Bay Chenin Blanc 2020
Western Cape, Sør-Afrika
139,90 kr (bestilling)
83 poeng (terningkast 6)
Noe så sjelden som en økologisk, naturgjærfermentert Chenin Blanc på gamle vinstokker i kystnære områder som i tillegg har budsjettpris. Rundt 140 kroner! Det smaker og dufter mye av den, i starten noe salt- og mineralaktig. Så følges det opp med en ren, ganske fyldig, svakt plommedominert frukt som ender med en ørliten kjernebitterhet. Den langsomme gjæringen i denne vinen, som tar nesten seks måneder, gir noe ekstra. For en ultra-billig penge. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, fisk, ost.
Red & White AS

God jul til deg også

Årstidtematikk blant viner på det norske markedet er ikke noe nytt. Påskevin. Sommervin. Og julevin. Bak dem skjuler det seg som regel nokså dølle dråper, enkle greier hvor det er klistret en eller annen merkelapp på. Happy Easter. Merry Christmas. God sommer. What ever.

Man kan jo nesten le litt av det. Men smilet mitt ble faktisk ganske bredt da jeg smakte på denne Bordeaux-varianten til: Kr 135,90! Fra 2016! Altså 5 års lagring, noe som har gitt lagringspreg. Og når Merlot får lagring, gjerne på litt leiregrunn, får vi flotte lakristoner i vinen hvis vi er heldig.

Dette er selvfølgelig ingen Château Latour eller Margaux, men at den leverer på et lavt prisnivå, er åpenbart.

Julen kan komme fort, den. Med en heftig og ganske alkoholsterk Bordeaux-vin. Foto: Geir Salvesen

10481801
Hedoni Merry Christmas Claret Bordeaux 2016
Bordeaux, Frankrike
135,90 kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 6)
En herlig, Merlotdominert og relativt fyldig Bordeaux med utviklingstoner, lakris, lær og mørke bær i aromabildet. Plommer og varme solbær også. Masse Bordeaux til nesten ikke noe penger. Høy alkohol på 14.5 volumprosent gir sødme og fylde og varme i smaken. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, bbq/grillmat.
Symposium Wines AS