Slik forestiller vi oss julekosen, i hvert fall folk som er vant med ribbe – på Østlandet og i Trøndelag. Et godt glass vin hører med. Illustrasjon: AI – Dall-e.

To gode og billige ribbeviner

Trenger du en god og rimelig ribbevin til jul, har Vinmonolet gode kandidater, også blant de billige. Begge av ukens anbefalinger koster under 200 kroner. Du må til Australia, smaksmessig, for å få dem. Begge er selvsagt i Basisutvalget.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022, South Australia
  • Ringbolt Margaret River Cabernet Sauvignon 2021, Western Australia

En Barossa-shiraz ville vanligvis ikke være det første man tenkte på når det gjelder viner til ribbe og norsk tilbehør. De er svære, veldig krydrede med eucaluptus, og ganske så varme i stilen. Men St.Hallett, som var nyhet på Vinmonopolets basisliste i november sammen med den andre av ukens anbefalte viner, Ringbolt Margaret River Cabernet Sauvignon, har en annen struktur. Denne Nouveau-betegnelsen for Barossa-shirazen peker i retning av Beaujolais Nouveau, altså en saftigere og mer fruktig variant enn den vanlige Beaujolaisen. Og det samme er tilfelle her. Solmoden, saftig og sødmefull frukt mot noen av utfordringene som er å finne i et tradisjonelt norsk ribbemåltid. Hovedfienden er surkålen. Eller rødkålen.

UNNGÅ KJØPEKÅL! LAG DEN SELV! SPAR PÅ SUKKERET! Her er lenke til oppskrift.

Ikke bare smaker det bedre, men hvis man unngår disse oversukrede industrivariantene smaker vinene også mye bedre. Ribben i seg selv med fettet, sausen, pølsene. Alt det er vinens venn. Kålen er det problematiske.  

Så må vi innom Western Australia her og områdene rundt Margaret River helt ute på de sørvestlige delene av landet. Her lages det utmerket og velbalansert Cabernet Sauvignon med mye mer friskhet enn i f. eks South Australia eller Victoria. Tanninene er avslepne, omgitt som de er av moden, mørk, solbæraktig bærfrukt.

St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022 (15840501)

South Australia, Australia: Veldig billig Barossa Shiraz med anstrøk av bløte, krydrede bær som er modne til overmodne. I tillegg til juleribben er nok dette også en flott grillvin til sommeren. En velrenommert produsent har laget an vin på den nederste prishyllen, og med godt resultat for den vanlige mann og kvinne. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, ribbe, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, and.
Best Cellars AS

Kr. 165.60
84 poeng

Ringbolt Margaret River Cabernet Sauvignon 2021 (16370001)

Western Australia, Australia: Fin, ikke for svær, Cabernet fra Margaret River. Mørke bær, blyant og svakt tobakk over duften, smaken er solbær, litt varme bjørnebær, urter og paprika. Runde tanniner. Middels fyldig. Prisen er jo utmerket. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, and, spekemat.
Vinarius AS

Kr. 194.50
86 poeng