2.-viner fra Bordeaux-slott kan være ypperlige, og gode kjøp. Disse to er klare på Vinmonopolets basisutvalg i dag. Men lurt å være kjapp. Foto: Geir Salvesen.

To modne, billig-bordeaux’er i septemberslippet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

To lure Bordeaux-kjøp i Vinmonopolets nyhetsslipp i dag. Hvilken du skal velge? Hvorfor ikke begge. Modne er de, og det er jo en sjeldenhet.

Ukens viner: Moulins de Citran Haut-Medoc 2009, La Closerie de Camensac 2009.

Hvis du ikke har en kjekk kjeller og skal ha en klassisk Bordeaux for nå-konsum, har du et problem. Det er vanskelig å få fatt på. I hvert fall i Polets basisliste. Men nå kommer 2009-årgangen seilende inn i form av to varianter. Begge er såkalte 2.viner fra slott som vel aldri har ligget i toppdivisjonen, men som kan gi et anstrøk av den store Bordeaux-verdenen. Og det gjør disse to. Moulins de Citran, som jo kommer fra Ch. Citran, og La Closerie de Camensac som kommer fra Ch. de Camensac. Begge kommer fra Haut-Mêdoc. Førstevinene til Camensac er faktisk å få tak i i Norge og koster henholdsvis 700 og 800 kroner i fra de gode, men totalt forskjellige, 2009 og 2010-årgangene. 2010 er vel toppårgangen på aldri så lang tid, fin balanse, modenhet og friskhet.

2009 har nesten bare modenhet og begrenset med friskhet. Men hvor fint er det ikke å få en fullmoden Bordeaux? Som gir det den har? Jo, det er fint. Varme, søtlige bærtoner får vi på kjøpet. Noen vil ha det strammere, andre vil ha det mer generøst.

I tillegg er det normalt slik at når man kjøper 2.vinen, får man også et kraftig prisavslag. Og det får vi her. Moulins de Citran koster 270 kroner og Closerie de Camensac koster 299. Dette er jo priser som gjør disse vinene tilgjengelige for de aller fleste. Camensac har faktisk tre forskjellige 2.viner der Closerie altså er en av dem. Nettsiden deres er så forvirrende og fransk-kunstnerisk lagt opp at det er vanskelig å finne informasjon om hva som egentlig skiller disse 2.-vinene fra hverandre. Normalt er disse vinene laget av druer fra yngre vinstokker, mindre gunstige parseller. De får kortere fatlagring og er dermed tilgjengelige i yngre alder.

Når vi så får viner fra en veldig varm årgang, 2009, så har vi plutselig nok trøkk og konsentrasjon i dem. Slik som disse to.

Lammesesongen er på vei, absolutt flotte til de fleste oppskrifter med lam er disse to vinene.

Greier ikke helt å bestemme meg for om de bør ha 86 eller 87 poeng. Men har dratt på litt til 87.

2.-viner fra Bordeaux-slott kan være ypperlige, og gode kjøp. Disse to er klare på Vinmonopolets basisutvalg i dag. Men lurt å være kjapp. Foto: Geir Salvesen.

10415401
Moulins de Citran Haut-Médoc 2009, Bordeaux, Frankrike Virkelig billig, moden, lagret Bordeaux med litt varm frukt, plomme og lær og litt grafitt, kommer rett fra slottets kjeller. Ikke noe dumt kjøp, nei. Litt slankere enn La Closerie de Camensac. Passer til: Storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 269,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

2870001
La Closerie de Camensac 2009, Bordeaux, Frankrike Lær, plommer, mørke, søte bær. God fylde, nesten litt svær, god lengde, helt klassisk og moden. Passer til: Storfe, storvilt, lam, bbq/grillmat. 299,– kr (parti) 87 poeng (terningkast 5)
Vinhuset NOFRA AS