Noe nær helmatch for denne halvtørre, tyske Riesling-vinen til lam i indisk saus. Foto: Geir Salvesen
Ukens viner:
St Antony Rotschiefer 2022, Rheinhessen, Tyskland
Blanc Foussy Cremant de Loire Brut Reserve 2021, Loire, Frankrike
I dag skal vi prøve oss på det vanskelige. Å sette vin til mat som opprinnelig ikke har noe med vin å gjøre i det hele tatt. Det indiske kjøkken. Ett av de eldste i verden. I stor grad basert på vegetariske råvarer.
I Europa har lokal vin vokst opp hånd i hånd med lokal mat. Man ser det i Hellas, Spania, Frankrike, Italia… Gjennom tusener av år. Men med spredning av det internasjonale kjøkkenet er det mange som vil kombinere retter som nettopp er fremmedartede og ettertraktede (sushi, for eksempel) med vin. Selv om de kommer fra to verdener. Det er selvsagt mulig. Men man må gjøre smarte valg.
Først en liten problemanalyse. Indisk mat er ofte søtlig og heftig krydret. Søtlig fordi det enten er brukt sødme eller fordi stivelse i grønnsaker er konvertert til sukkerarter ved oppvarming og innkoking. Veldig mye av den tradisjonelle maten er innkokt for å fjerne alle muligheter for bakterier. Lenge før man visste hva det var.
Og så har man ting som chutney. En vin får trøbbel i møte med dette. Fordi: Den må både møte sødmen i retten for ikke å fremstå som sur i munnen, samtidig som den må ha noe friskhet. Den må også kunne dempe kryddernotene litt. Eller holde dem i sjakk. Også jeg synes lukten inne på en indisk restaurant er god med krydderdufter som henger fint i luften. Men av og til får man seg en overraskelse og et markant kryddersting.
Yoghurter og lassi er vanlig brukte drikkevarer i India til mat. Ellers vil lyst øl av forskjellige varianter være forfriskende og gode og mest velegnet. Men noen (mange) vil ha vin til.
For første gang i mitt lange vinliv prøvde jeg forleden å finne ut av dette på en mer strukturell måte. Sammen med kjente Sarita Sehjpal, som blant annet driver Kristiansands eldste restaurant, Mother India. Vi hadde fem retter, bl.a. berømte Butter Chicken og dal. Vi hadde et lite kobbel med viner. Og noen utkrystalliserte seg som bedre enn andre. To var nærmest perfekte. Vi konsentrerer oss om disse to, da.
St Antony Rotschiefer 2022 (14075901)
Rheinhessen, Tyskland:
En utmerket tysk riesling som er som skapt til asiatisk mat. Litt tropisk frukt, passe sødme med ca 6g restsukker, middels til lav alkohol, middels syrlighet og middels fylde. Veldig mye midt på treet der, altså. I tillegg har den en fin mineralitet med et streif av petroleum, men ikke så mye at det skjemmer. Billig også. Passer til: Grønnsaker, krydret/asiatisk/spicy, vegetar, spekemat, spicy.
Bestillingsutvalget.
Red & White AS
Kr. 174.90
86 poeng
Blanc Foussy Cremant de Loire Brut Reserve 2021 (6809901)
Loire, Frankrike:
Rund i smaken, med fin balanse mellom restsødme på 12g pr liter og syre på ca 8g. Mest Chenin Blanc i denne med litt rødbærsdruer også. Bra med både trøkk og friskhet. Passer til de fleste asiatiske retter som har mye krydder og sødme. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, vegetar, spekemat, spicy.
Bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS
Kr. 174.90
85 poeng