Ukens Utvalgte – Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.
Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012
Vp.nr.4512601
Pris: 329,90
Drue: 65% grenache fra gamle vinstokker, 20% mourvedre, 15% syrah.
Rødlig farge med lys kant. Tørr, lær og jordlige aromaer, kirsebær og skogssopp i nesen.​ Tørre, kraftige men behagelige tanniner. Fint balansert sødme og syre, og en god struktur. Fin fruktighet av kirsebær, røde plommer, og krekling. Aromaer av lakris, jord, lær og tobakk. En tørr, fin ettersmak som til tross for påfølgende tanniner, ikke mister frukten. Bra lengde som sitter fint i munnen. Denne passer selvfølgelig bra til vilt, men også julemat. Vinen har tanniner nok til å tåle mye fett, og fruktigheten er tilstede. Prøv til ribbe, men ikke for mye kål.
Châteauneuf-du-Pape
Pavene kom til middelalderborgen Avignon i år 1309. Men livet innefor murene ble varmt og trangt. Så mange bestemte seg for å leve i vinmarkene istedet. De fant et området i Rhone dalen der Mistralvinden feier igjennom med sin mildt sagt forfriskende bris. Et perfekt sommersted for å kjøle seg ned for pavene. Dette er da også opphavet til stedets navn: Châteauneuf-du-Pape.
Men historien slutter ikke her. I 1919 kom en jagerpilot fra 1.verdenskrig til området. Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié giftet seg inn i en vindyrkende familie, og var fast bestemt på å bygge opp regionens rykte og kvalitet. Som jurist, fikk han i 1924 etablert  vinorganisasjonen i området, som igjen resulterte i appelasjonens regelsverk i 1933. Og dette var faktisk mye av grunnlaget for Frankrikes AOC regelverk fra 1936, som står den dag i dag. Baronen mente riktignok at god vin kun vokste i områder med lavendel og timian. Dette ble ikke en del av Frankrikes AOC!
Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Utvalgte gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no eller om vinsmakinger på www.vinkurset.no