Victor Urrutia med en av Cunes prestisjeviner – Imperial. Foto: Produsenten.

Ukens vin 22. september – Cune Crianza 2013, billig og god Rioja til lammet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Cune Crianza 2013, CVNE, Rioja, Spania. Kr 139,90.

Alle viner er jo ment for å drikkes. Men noen gir større motstand i munnen. Det er enten så mye kraft i dem, så høy alkohol, så mye krydder, så mye konsentrasjon, så mye tresmak at man savner det leskende preget som mange av de virkelig gode vinene har. Selv om de er røde. Mitt ideal er en vin som du har lyst på en liten sipp til av. Og en liten en til.

CVNE – eller bare Cune – eier fire store, prestisjefylte vinprosjekter i Rioja. De er veldig store på eksportsiden. De er gode på skikkelig kraftige spesialviner, bl.a. gjennom Contino og Viña Real.
En vinprodusents storhet viser seg ofte i hvordan billigvinene deres smaker. De skal ikke smake billig, men ha et snev av kvaliteten til de store. Jeg synes ofte at Cune Crianza scorer på mange punkter: Pris, friskhet, drikkbarhet. Mange klassiske Rioja’er har et litt «støvete» og krydret preg. Et preg som mange liker, og har likt før, men som kanskje ikke er det moderne generasjoner går etter. Det er blitt mer fruktighet i de nye vinstilene fra Rioja. Det synes klart.

 

Victor Urrutia med en av Cunes prestisjeviner – Imperial. Foto: Produsenten.

Kravet til en Crianza er 3 år på flaske og 1 år på fat. Dermed får den litt fatpreg slik som stilen i Rioja dikterer. Den har litt flaskelagring også, noe den skal ha. Men det er altså mer primærsmaker igjen.

Ofte trenger man ikke superviner som bare kan brukes til spesielle begivenheter. Som oftest er det «hverdagsviner» som er kjekke å vite om.

Crianza’en til Cune – som altså bare har en begrenset fatlagring, er en vin som går til alt fra kjøttkaker, til hvit fisk. Aller best til hvitt kjøtt, kylling, svinekoteletter. Men den er også så elegant at den fikser mer høyoktan gastronomi uten å skjemmes. 80 prosent Tempranillo og 20 prosent miks av Garnacha og Mazuelo.

Cune Crianza 2013
CVNE, Rioja, Spania.
Kr 139,90.
Karakter: 6, Poeng: 83
V.nr. Vinmonopolet: 5705701

En middels årgang, 2013. Nedgraderte druer fra høyere kvalitetsmarker er brukt i denne versjonen, litt Pinot Noir-stil over den, med transparent, elegant, fersk frukt. Moreller dominerer smaksbildet. Veldig anvendelig vin med saftig preg. Basisutvalget.