Behagelig, forførerisk trøkk i denne. Il Falchetto Pian Scorrone 2016. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin 29.9: Il Falchetto – en Barbera med skikkelig skyv

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Il Falchetto Barbera d´Asti Pian Scorrone 2016, Piemonte, Italia. 

Verden kan muligens deles opp i to deler: Den delen som synes at Barbera er noe av det beste de vet i vinveien. Og den delen (som jeg tilhører) som ofte styrer unna, men som blir begeistret for de beste. F. eks Scarpa.

I Piemonte hvor dette er en av hoveddruene i tillegg til Dolcetto og Nebbiolo, fyller den et slags hull i sortimentsrekken ved å: 1. Ha høy syre, og dermed friskhet. 2. Ha lite tanniner.
Hvis du synes tanniner er en hilsen fra de onde krefter i verden, så kan denne druen være redningen. Betalingen for det er at den også kan bli slapp og intetsigende hvis den er overprodusert og utvannet. Å drikke en utvannet Barbera er like uutholdelig som å se på oljemaling tørke. Den blir også regnet som en ganske rustikk – les: grov – druetype.

Mange/noen produsenter bruker fatlagring for å få frem en tannin/krydderfølelse som ikke er der fra før. Tanniner gir også struktur i munnen, og små barriques på 225 liter gir nettopp slike virkninger. Men sånne små fat er svindyre, og du må betale for det.

Hvis din Barbera er skikkelig lagret på skikkelige fat i skikkelig lang tid, kan aromaprofilen og smaken nærme seg storebror Nebbiolo. Det er er også den mest plantede druen i Piemonte.

 

Behagelig, forførerisk trøkk i denne. Il Falchetto Pian Scorrone 2016. Foto: Geir Salvesen

Smaksretningen på Barbera kan gå i både rødbærsretning – kirsebær og litt bringebær. Og mørkbærsretning. Svarte moreller og plommer. Duften går ofte i retning fioler. Og et forhold er veldig positivt: Det dufter som regel mye og godt fra en Barbera.

Barbera d’Alba og Barbera d’Asti. Er det noen forskjell på druen i de to forskjellige områdene? Som en slags tommelfingerregel pleier man å si at Alba-barberaene har en mer fleskete og konsentrert smak mens Asti-barberaene er tynnere og mer syrlige og mer elegante, mener noen.
Men ofte stemmer faktisk ikke det. Produsenten La Spinetta i Asti får kjempetrøkk i sine Barbera’er. Til kjempehøye priser.

Men også ukens vin har skikkelig trøkk. Falchetto er et firma i Asti-området som ble startet etter krigen og som begynte med Moscatodruer og andre landbruksprodukter. I dag er det brødrene Giorgio, Fabrizio og Adriano Forno som driver stedet. De er etter eget sigende nøye på en uniform modning av druene slik at de er godt modne alle sammen. Og det må man si er tilfelle i Falchettos Pian Scorrone. Alkoholen er høy – 14,5 volumprosent. Og det gir sødme og munnfylde, men i dette tilfellet ikke noen alkoholbrenning. I hvert fall ikke i min munn.

 

Behagelig, forførerisk trøkk i denne. Il Falchetto Pian Scorrone 2016. Foto: Geir Salvesen

Barbera d´Asti Pian Scorrone 2016
Il Falchetto, Piemonte, Italia
Kr 179,9, BU. Importør: Winetailor.
Karakter: 6, Poeng: 86
V.nr. Vinmonopolet: 4778101

Saftig, lekker Barbera med bare ståltank i produksjonsprosessen. 16-årgangen er blitt veldig presis i smaken samtidig som den byr på fløyelsaktig, pur mørkbærsfrukt – plommer, moreller og solbær. I det bærlandskapet. Til vilt og soppretter.