Ukens vin: Mud House, Pinot Noir’en som du har lett etter

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Mud House Pinot Noir 2016, Mud House, Central Otago, New Zealand.

Sjarmefaktoren? Det er viktig når jeg leter etter en bra Pinot Noir. Det er kanskje en av verdens vanskeligste druer å få riktig, og det ofte de har problemer med å få den bra i Bourgogne. Det er alltid noe galt med været, eller overeiking eller høye priser som gir lite vinvaluta for pengene.
Bourgogne er fortsatt referanserammen for topp Pinot Noir, men det nye de siste årene er jo at andre land og områder har meldt seg på med fastere, kjøligere vinstiler. F. eks Anderson Valley og Fort Ross i California, Heirloom i McLaren-Vale i Australia og en skokk av produsenter på New Zealand.

Ukens vin er en NZ-vin. Det som gjør den vellykket i min munn er at den har nok konsentrasjon, samtidig med at den har en leskende, fin syrlighet og friskhet og unge, energiske bærsmaker. Bringebær og moreller og diverse.

 

Vinen kommer fra Central Otago på sørøya. Her lages det Pinot’er i alle «styrkegrader». Dette er en slankere versjon av de aller heftigste, laget i en av Otagos subregioner som heter Bendigo.
Vinen ble fremstilt med en kombinasjon av industrigjær og naturgjær, mosten ble trykket ned med håndredskap for å få uttrekk og passe med tanniner. Så ble det brukt en miks av nye og brukte franske eikefat, mens noe ble igjen i ståltank. Dermed kan man få det uttrykket i vinen man vil. Passe fat og nok frukt.

2866201 Mud House Pinot Noir 2016
Mud House
Central Otago, New Zealand.
Kr 155,-
​Karakter: 6, Poeng: 83.
Importør: Best Cellars.

Ny årgang. Fin, den, som vanlig. Klar rødbærsfuktighet som også har en miks av mørkere bær, kirsebær og bringebær, middels lengde, slank, kjølig og sjarmerende. Et ørlite krydderstreif fra fatlagring. Serveres avkjølt, rundt 14-15 grader. Bestillingsutvalget. Men mange utsalg har den.
Kan brukes til: Hvit fisk, hvitt kjøtt, pizza, pasta, and.