Fire viner fra Beykush er tilgjengelig på Vinmonopolet. Foto: Stein Hødnebø

Ukrainsk vin – Beykush winery

På en landtunge ut i Svartehavet øst for Odessa, sør for Nikolajev ligger vingården Beykush. Vi var på Radegast og fikk smake.

Del på Facebook

Den familieeide vingården ble grunnlagt i 2010 og har på sine 13 ha med 17 forskjellige druetyper allerede utviklet en katalog med 16 hvite og røde varianter. CEO Svitlana Tsybak var på Norgesbesøk og presenterte fire av dem som nå finnes tilgjengelig på vinmonopolet.

Beykush har gruppert vinene sine i fire serier og vi smakte to viner, en rød og en hvit, fra Artania serien, som kun viser viner på drueblandinger, ofte utradisjonelle. Vi smakte en vin fra Amphora serien som er ny fra 2020 og her benyttes amforaer av forskjellige materialer og opprinnelse.  Dette er en-drue viner, og den vi smakte var laget på Rkatsiteli druer, opprinnelig en Georgiansk druetype men som også kan kalles en lokal Ukrainsk variant.  Til slutt smakte vi en vin fra deres historiske linje. Denne består av toppvinene til Beykush og de har navn etter historiske begivenheter og områder.

Loka Deserta og Rkatsiteli Amphora vil være med på vin- og brennevinsmessa Fin Vin & Brennevin 18. november! Rabattkode for medlemmer av NVkF til messa kan du finne i NVkFs nyhetsbrev.

Artania Red 2020 (15873001)

Drueblandingen består av 50% Tempranillo, 33% Cabernet Sauvignon, 11% Pinot Noir og 6% Merlot. Denne vinen ligger først 6 måneder på eikefat, deretter 8-9 måneder på ståltank. Resultatet er en rubinrød vin som dufter av rips og bringebær og har en frisk og balansert smak av moden frukt.

Kr. 239.60

Artania White 2022 (15792601)

Blanding bestående av 34% Sauvignon Blanc, 24% Riesling, 12% Rkatsiteli, 11% Chardonnay og 10% Chenin Blanc.  Det benyttes utelukkende ståltanker på denne.  Drueblandingen vil variere fra år til år for alle vinene Artania linjen.  Denne hvite blandingen gir en vin med flott gulfarge, duft av tropisk frukt, frisk strukturert og lang på smak.

Kr. 198.80

Rkatsiteli Amphora 2022 (15730901)

Denne hvitvinen er en en-druevin på Rkatsiteli druer, produsert som oransje-vin, 6 måneder i leire-amforaer på skall og steiner, så 6 måneder uten skall og steiner og 6 måneder på flaske. Flott ravgul farge, tørket frukt og bakervare på aroma med smak av aprikos og honning. Behagelig syre og tanniner.

Kr. 255.9

Loka Deserta 2019 (15730801)

Loka Deserta i den historiske serien har navn fra en romersk periode i Ukrainas historie.  Oversatt betyr navnet ‘ville stepper’, et stort steppelandskap dominert av romerne.Vinen er laget på druer fra de beste  parsellene på gården. Blandingen består av 33% Merlot, 22% Cabernet Sauvignon, 22% Tempranillo, 11% Rubin, 9% Cabernet Franc og 3% Pinot Noir. Druene lagres først hver for seg på eikefat i 30 måneder, deretter 6 måneder sammen på eik og seks måneder på flaske.Flott dyp rød farge, røde bær, tobakk, lær og fat på nesen, fyldig og smaksrik med behagelige tanniner.

Kr. 330.90