Denne kjelleren tilhørende Casa Primicia ligger 9 meter under bakken i landsbyen Laguardia i Rioja. Foto: Produsenten.

Vanligvis er denne druen en anonym støttespiller, men ikke her

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Rioja. Kjent og kjært område. Men kanskje med litt gammeldags vinstiler også? Men denne er annerledes. På grunn av druevalget.

Ukens vin: Casa Primicia Graciano 2018, Rioja.

 

Graciano ligner som drue litt på den mer beskjedne ektemaken i et forhold der begge vanligvis fremstår som sterkere sammen selv om den andre dominerer på de fleste feltene. Tempranillo er som regel hovedpartneren i en Rioja-vin mens Graciano er den utfyllende støttespilleren. I tillegg brukes Garnacha til å gi fruktighet. Mazuelo er også med.

Det at det nå er kommet inn en 100 prosent Graciano på Vinmonpolets basisutvalg, skyldes trolig flere faktorer. At Polet er på leting etter noe de ikke har hatt før. Og at 100 prosent Graciano kan sies å representere en fornyelse og bredding av Riojas vinstiler som vi jo ellers kjenner som krydrede, lagrede, modne viner. I en stil som var populær hos den eldre garde som traff dem på charterturer til spanskekysten på 1970-tallet. Uten at det skal leses noe nedsettende eller ironisk over dette.

Med Graciano har vi mer friske bær i vinen, kanskje noe mer «grasiøst» også. Men helt tannløs er den ikke i Casa Primicia Graciano heller hvor det noteres en fløtete frukt med med en merkbar tanninkjerne.

 

Denne kjelleren tilhørende Casa Primicia ligger 9 meter under bakken i landsbyen Laguardia i Rioja. Foto: Produsenten.

11121301
Casa Primicia Graciano 2018
Rioja, Spania.
149,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)

100 prosent Graciano er sjeldne saker, men denne Riojavinen stiller med mørk frukt, en slags kaffe- og urteaktig streng i midtpartiet og en tanninfløtete, strukturert frukt som snerper litt men ikke så mye. Rimelig er den også. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, storfe, lam og sau. 149,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Importør LaMarc Wines AS.