Universalvin-tendenser i SAAM Shiraz Grenache. Går utmerket til blant annet helstekt lam, slik som her fra Klein Goederust i Franschhoek. De har også egne viner til å leske strupen med, men de er ikke i Norge ennå. Foto: Geir Salvesen

Varmende solvin i vinterkulden (til lav pris)

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Viner under 150 kroner er en utdøende sak, det er sikkert og visst. Men her er det en liten frukt- og solbombe sørfra som allikevel har nok friskhet og ryggrad til ikke å bli søtsuppe.

Ukens vin: Saam Shiraz Grenache 2021, Sør-Afrika

Paarl.

Hvis du tar landeveien vestover fra Paarl i retning Durbanville, utenfor de litt mer fancy vinområdene i Kapp-provinsen, kan man ofte se et hav av vinstokker, omgitt av kornåkre. Baktt av solen. Av disse druene lages det ikke-berømte viner. Sånne som i disse dager blir til budsjettviner. Slik som ukens vin. Saam. Saam betyr sammen, uten at det dreier seg om et kooperativ. Men druene er levert av ca 40 druedyrkere som da står kollektivt ansvarlig for resultatet, der det endelige produktet skal være vinifisert og oppflasket i Perdeberg Cellars. Uten at det nødvendigvis betyr noe særlig for deg som sitter i kalde Norge i januar og lengter etter mildere dager.

Det denne rødvinen kan gi er en sødmefull fruktopplevelse, uten at det tipper over. Fordi: Den har greit med syre, den har nok tanniner. Men så har den da den mørke, solmodne fruktigheten som kommer fra disse vinstokkene langt ute på viddene i Kapp-provinsen.

Grenache-innhold på 20 prosent gir svulmende saftighet, Shiraz på 80 prosent gir fasthet.

På mange måter er det en slags rimelig universalvin. Om sommeren er den ypperlig til grilling, i påsken kan den gå fint til peiskosen eller lammet. Nå om vinteren – kan den gå fint til biffen, kyllingretten hvis den har litt sting. Gryterett, absolutt. And. Men neppe hvit fisk. Eller fisk. Trolig litt for kraftig. Kan muligens gå til bacalao.

Trenger vi å vite så mye mer? Egentlig ikke.

Jo – den er til og med Fairtrade-sertifisert. Det betyr vanligvis at hvis du kjøper det produktet, hjelper du underpriviligerte mennesker, landarbeidere og deres familier, med å skaffe seg mat og husly. What’s not to like? som det heter på nynorsk.

Og så er den i basisutvalget på Vinmonopolet, kategori 5. Nyhet i september i fjor, var den.

Universalvin-tendenser i SAAM Shiraz Grenache. Går utmerket til blant annet helstekt lam, slik som her fra Klein Goederust i Franschhoek. De har også egne viner til å leske strupen med, men de er ikke i Norge ennå. Foto: Geir Salvesen

14497601
SAAM Shiraz Grenache 2021
Coastal region, Sør-Afrika

148,30 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Fin, rik, men ikke for svær vin med svakt sødmefull, leskende bærfrukt, krekling, kamfer urter, kjempebillig. God fylde i midten. Veldig bra universalvin. Serveres lettere avkjølt. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storvilt, storfe, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
Exciting Wines AS

 

Dette er en av fire artikler i en liten serie om budsjettviner fra Sør-Afrika. Gikk du glipp av de andre artiklene? Les dem her: